Kişinin farkında olmadan uykusunda kısık ya da yüksek sesle konuşması durumu özellikle ergenlik döneminde görülmektedir. Özünde uyku bozukluğu olarak tanımlanan bu durumda kesin neden tam olarak bilinmese de tetikleyici faktörün stres veya ruhsal sağlık sorunları olduğu düşünülmektedir.
 

Uyku esnasında gerçekleşen bu durum bazen diyalog tarzında da görülebilir. Genellikle her insanın hayatının bir döneminde uykuda konuşma hali görülür. Bu durum kişinin yaşadıklarından bağımsız olarak da gerçekleşebilir. Bu sebepsiz uykuda konuşmaların altında yatan faktörlerden en önemlisi strestir. Stresten olabildiğince uzak kalmak, uykudan önce elektronik aletlerden uzak durmak, ilaç kullanımına dikkat etmek önemlidir.
 

Uykuda konuşmanın en yaygın hali uyku aşamasında homurdanma şeklinde sesler çıkarmaktır. Bazen kısa bir iki kelimelik cümleler de kurulabilir. Bu geçici, endişe gerektirmeyen bir durumdur.
 

Daha nadir olarak görülen şekli kişinin uzun ve tutarlı konuşmalar yapmasıdır. Bu türü yaşayan kişi uykusunda biriyle sohbet ediyormuş izlenimi verir.
 

En nadir olarak görülen durum ise kişinin hızlı ve tutarsız olarak konuşmasıdır. Lagore türü olarak sınıflandırılan bu durum ciddi ruhsal problemlerden olan bipolar bozukluk ve şizofrenin belirtisi olabilir.
 

Stresten uzak kalarak, uyku öncesi alkol, elektronik cihaz kullanımı gibi olumsuz faktörleri uzaklaştırarak ve yoga – meditasyon gibi rahatlatıcı tekniklere başvurarak bu durumu önlemek mümkün olabilir.