Birlikte kaliteli yaşamak ve geleceği yaşanabilir kurgulayabilmekte eğitim önemli düzeyde etkili olmaktadır. Eğitimin etkin olmasında sanat önemli yere sahiptir.
 

Sanat, insanlarda yarattığı estetik görünüm ve duyarlılık ile insanların düşünce yapısına etkisi nedeniyle tarih boyunca önem kazanmıştır. Bize kendimizi ifade etmemizde yardımcı olan sanat, birey olarak duygu ve düşüncelerimizi yansıtmamızı sağlar. Aynı zamanda insan gelişiminin ayrılmaz bir parçası olan sanat bireyler üzerinde kültürel engelleri yıkan evrensel bir dildir. 
 

Eğitimde sanatın amacı, daha sağlıklı ve yetenekli bireyler yetiştirilmesine ve bireylerin yaratıcılığının itici gücü olan hayal kurma güçlerini geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Sanat öğrencilere iç dünyalarını ifade etme ve hayal güçlerini kullanma olanaklarını sağlar. Eğitim sürecinde sanat, bireylerin özgüvenlerini artırmalarını teşvik ederek etkili olurken; bireylerin yaratıcılık ve toplumsal uyum yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur. 
 

Bireysel ve toplumsal sorunları çözme becerilerinin geliştirilmesinde sanat yardım ederken bireylerin estetik davranma ve hassas davranma güdülerini de tetikler. Resim, müzik, tiyatro, heykel, seramik, dans ve benzeri sanatsal faaliyetler bireylerin hayal güçlerini geliştirmelerine ve kullanmalarına yardımcı olur. Bireylerin duygusal farkındalıkları ile empati becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. 
 

Bireylerin tüm ruhsal ve bedensel eğitimi için gerekli olan estetik düşüncelerini geliştirmelerine yardımcı olan sanat; bireylerin içindeki merak duygusunun ortaya çıkmasında etkili olur. Aynı zamanda bireylerin kendilerini duygusal ifade ederek rahatlamalarını sağlar. Bu durum sonunda sanat, bireylere estetik haz verir.
 

Resim eğitimde bireylerin iç dünyasını ve yaratıcılığını ifade etmelerinde yardımcı olur. Resim farklı perspektiflerle düşünmeyi öğretirken bireylerin sorun çözme yeteneklerini ve isteklerini geliştirir.
 

Tiyatro eğitimde bireylerin fiziksel, duygusal, entelektüel, sosyal ve duygusal zekalarını geliştirmelerine yardımcı olur. İşbirliği ve dayanışmayı öğretir. Dans ise, eğitimde bireylerin fiziksel ve ruhsal gelişimine katkıda bulunarak onların mutlu ve enerjik olmalarını sağlar. Aslında dans bireylerin yeteneklerini fark etmesini sağlayarak özgüvenlerini güçlendirip mücadele isteklerini artırır.
 

Genel söylem; sanatın olmadığı bir dünyada insanlar sonsuz karanlıklara boyun eğer. Mücadeleci bireyler yetiştirmek için eğitimde sanat faaliyetlerine yer vererek bireylerin yeteneklerini keşfetmeleri sağlanmalıdır.