Havadaki alerjenlerin ağız veya burun yoluyla vücuda girmesi sonucunda oluşan alerjik reaksiyonun genellikle bahar ve yaz mevsiminde yaşanmasıyla oluşur. Ağaçlardan, çimen ve çiçeklerden yayılan polenler nedeniyle burun akıntısı, hapşırık, göz yaşarması gibi belirtilere yol açar.  Açık havada yapılan aktiviteler polenlerin artışının olduğu dönemlerde sorun yaşatabilir. Özellikle rüzgarla yayılan polen bahar alerjisinin temel nedenidir. Yeni biçilmiş çimenlerde polenlerin yayılmasında etkilidir.
 

Bahar alerjisi bazen astımı tetikleyebilir. Belirtileri soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. En ayırt edici özellik alerjenden uzaklaşıldığında belirtilerin durulmasıdır. Bahar alerjisinin temel belirtileri;
 

Sinüslerin dolması nedeniyle yaşanan baş ağrısı

Mukus artışı nedeniyle burun tıkanıklığı

Boğaz ağrısı

Halsizlik ve uyku isteği

Burun kaşıntısıdır.
 

Alerjiler virüs ya da bakteri kaynaklı değildir. Bu nedenle bulaşıcı özelliği yoktur. Bahar alerjisinin görülme durumu kişinin yaşadığı yerdeki doğal çevreye bağlıdır. Bölgede bulunan ağaçların sayısı, tipi, polen oluşturabilecek bitkilerin varlığı alerjiyi tetikler. Mevsimsel olarak ağaçların ve çiçeklerin polenleri saçmaya başladıkları zaman alerjinin görülmeye başladığı dönemdir.
 

Bebekler de yetişkinler gibi bahar alerjisine yakalanabilir. Anne ve babada alerjik rinit görülmesi bebekte görülme olasılığını arttırır.
 

Alerjiden korunabilmek için yaşam tarzında değişiklik yapılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyesi alınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.