Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 1946-1995 yılları arasında 49 yıl yayımladığı gazetecilerin gazetesi Bayram 30 yıldır yayımlanmıyor.

79 yıl önce, 28 Ağustos 1946 tarihine denk gelen Ramazan Bayramı’nda Bayram Gazetesi adıyla yayımlanmaya başlanan,  adı bir ara İstanbul Bayram olarak değiştirilen gazetemiz Bayram, son kez yayımlandığı 10 Mayıs 1995 tarihine dek  –sadece cumhuriyetin 50. yılındaki Ramazan Bayramı hariç- her dini bayramda okuyucusuyla buluştu.

Bayram GazetesiBayram gazetesinin ilk ve son sayıları.

Babıâli emekçilerinin ortak ürünü  gazetenin temellerine dinamit 1992’in Kurban Bayramı’nda atıldı.

Sabah, Bugün, Yeni Asır ve Fotomaç gazetelerinin o zamanki  sahip ve yöneticileri gazetelerin bayramda çıkacağını duyurdu.

1992’nin Kurban Bayramı’nın ikinci günü olan 11 Haziran’da adı geçen üç gazete yayımlandı.

Cemiyetin başvuruları üzerine mahkemelerin aldığı basımı durdurma ve toplattırma kararları karşısında bayramın üçüncü günü sabah Yeni Sabah, Bugün Yurtta Bugün, Fotomaç da Sinemaç adıyla yayımlandı.

14 Haziran’da da söz konusu gazeteler Dünyada ve Türkiye’de Sabah, Ekranda Bugün, Yeni Asır Türkiye ve Süpermaç adlarıyla çıktı.

Ertesi bayram diğer gazeteler de yayımlanma kararı aldı.

TGC, yine de Bayram Gazetesi’ni yayımlama geleneğin sürdürdü.

Ancak gazete yaşam alanını yok eden zihniyete üç yıl, altı bayram dayanabildi. Gazete 24 Mart 1993 Ramazan, 1 Haziran 1993 Kurban, 13 Mart 1994 Ramazan, 21 Mayıs 1994 Kurban, 3 Mart 1995 Ramazan ve son defa 10 Mayıs 1995 Kurban Bayramlarından birer gün yayımlandı.
 

KIZILAY’LA ORTAK

Çok yönlü sosyal dayanışmanın ürünü olan Bayram gazetesinden önce dini bayramlarda Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumu gazete yayımlıyordu.

TGC kurulduktan sonra iki kurumla yapılan anlaşma sonucu dini bayramlarda gazete çıkarma hakkı cemiyete bırakıldı.

Ancak ilk bayram gazeteleri Kızılay’la ortak çıkarıldı.

Yayımlandığı 49 yılda Bayram Gazetesi’ne cumhurbaşkanları, devlet başkanları, bakanlar, başbakanlar, parti başkanları, valiler, belediye başkanları yazdı.

Gazetenin yayımında özel haberler dışında AA, THA, BBA, HA, UBA, ABC Ajansı, Akajans’la çeşitli yabancı ajansların haber ve fotoğraflarından yararlanıldı.

Selami Akpınar ve Rakım Ziyaoğlu yazılarında İstanbul’u anlattı, Sedat Ağralı işçi ve sendika konularını gündeme getirirken, Münir Süleyman Çapanoğlu da Kaybettiklerimiz köşesinde ölen gazetecileri yazdı.

İlk Bayram gazeteleri sabah ve akşam baskı yapıyordu. Bu gazetelerin içerikleri ve yazarları birbirinden farklıydı.

İlk Bayram Gazetesi Cumhuriyet Matbaası’nda hazırlanmıştı. Sahibi de cemiyet başkanı Sedat Simavi’ydi.  Gazetelerin sahipleri daima cemiyet başkanları oldu.

İstanbul’da yayımlanan azınlık gazeteler tarafından Ermenice, Rumca ve Fransızca nüshaları da basılan Bayram Gazetesi yayımlandığı yıllarda Cumhuriyet, Vatan, Yeni İstanbul, Milliyet, Güneş, Tercüman, Hürriyet ve GÜNTUR tesislerinde hazırlandı ve basıldı.

……….

DEĞERLİ HÜRSES OKURLARININ RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLARIM.