Nodül vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan anormal doku büyümesidir. Bu büyümeler genel olarak iyi huyludur. Ortaya çıkan bölgedeki kitle veya yumrular nodülün en belirgin özelliğidir. En yaygın nodül türleri troid, akciğer ve boğaz nodülleridir.
Troid nodüllerinde lenf bezlerinde şişlik ve boğaz ağrısı meydana gelebilir. Akciğer nodüllerinde nefes darlığı, yutkunma güçlüğü ve ses kısıklığı belirtiler arasındadır.
Nodüllerin oluşumundaki temel nedenler enfeksiyon, iyot eksikliği, hormon yüksekliği, sigara tüketimi olarak sayılabilir.
Akciğerde oluşan nodüller 1-30 mm çapında görülür. 3 cm den büyük olması durumunda kitle olarak adlandırılır. Nodüllerin en önemli özelliği çevresindeki dokulara göre daha yoğun ve sert olmasıdır. Enfeksiyon ve otoimmün hastalıklar akciğer nodüllerinin yaygın nedenleridir. Genelde kanserli değildirler.
Tiroid veya boğazda oluşan nodüller de genellikle iyi huyludur. Çoğu kendi kendine belirti vermeden geçer. Boğazda oluşan nodül belirtileri yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve nefes alıp vermede zorlanmadır. Bunun dışında boyun ağrısı da görülebilir. Tiroid nodüllerinin yüzde 5 ila yüzde 10’ unu kanser riski taşır. Tiroid nodülü olan hastalar iyot ve iyot içeren gıdalar, kahve, çay, asitli içecek, soya ve glüten tüketmemelidir.
Ses tellerinde oluşan nodüller genel olarak kişinin sesini kullanması nedeniyle ortaya çıkar. Ses kısıklığı, hırıltılı bir ses ve yutkunma güçlüğü başlıca belirtilerdir.
Karın nodülleri sindirim sistemi içinde ve bağırsakların dışındaki bölgede ortaya çıkabilir. En yaygın belirtiler kabızlık, karın ağrısı ve ishaldir.
Cilt nodülleri vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Enfeksiyon, iltihaplı cilt rahatsızlığı ve cilt kanseri dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir.