Bazı şeylere insanın aklı ermez.
Beynimizde ne kadar bilgi varsa o kadar tanırız dünyayı,
Kalbimizdeki sevgi kadar sevebiliriz.
Ve aşktan kırılmış, hor kullanılmış, terk edilmiş ya da aradığımız sevgiyi bulamamışsak sevginin derinliğini de aşkın verdiği acıyla ölçeriz.
Tüm bunlar bizi yanlış anlamalara götürür.
Ve bazı şeylerin yanıtlarını asla bulamayız.
Bir insanı da tamamen tanımak yine asla mümkün değildir.
Kimisini çok severiz,
Sevdiğimiz kadar da sevgi göremeyiz…
Ve doğa,
Tabiat ise olayın bir başka boyutudur.
Açıklanması, anlaşılması insanoğlunu aşar…
*
Karıncalar (Formicidae) familyasını oluşturan, yaban arıları ve arılarla birlikte zar kanatlılar (Hymenoptera) takımında yer alan, sosyal yaşam gösteren böceklere verilen ortak addır. Karıncalar, Kretase Dönemi'nin ortalarında, 110 ile 130 milyon yıl önce yaban arısına benzeyen hayvanlardan türemiş ve çiçekli bitkilerin ortaya çıkışından sonra çeşitlenmiştir. Günümüzde 12.000'den fazla türü sınıflandırılmıştır ve yaklaşık 14.000 civarında türü olduğu sanılmaktadır. Dirsekli antenleri ve ince bellerini oluşturan düğümsün yapıları ile kolaylıkla tanınırlar.
Karıncalar, boyutları küçük doğal boşluklarda yaşayan birkaç düzine avcı bireyden, çok büyük bölgeleri kaplayan ve sayıları milyonlarca bireyi içeren oldukça yüksek oranda organize kolonilere kadar oluşan topluluklar içinde yaşarlar. Büyük koloniler çoğunlukla "işçi" ve "asker" sınıflarını oluşturan kısır dişilerden oluşur. Bu kolonilerde aynı zamanda verimli erkekler ile bir ya da daha fazla ve "kraliçe" adı verilen verimli dişiler de bulunur. Bu koloniler bazen "süperorganizmalar" olarak tanımlanır çünkü karıncalar tek bir vücut hâlinde koloniyi desteklemek için bir arada çalışırlar.
Şaşırtan Araştırma
Bilim insanları karıncaların kış için ihtiyaç duydukları tahıl ve tohumları topladıktan sonra yuvalarında depolamadan önce bu tohumları ikiye böldüklerini keşfettiler çünkü onları ikiye bölmek yağmur ve filizlenme koşullarında bile filizlenmelerini engelliyordur.
Ancak bilim insanları karınca yuvasında depolanan kişniş tohumlarının 2 parçaya değil 4 parçaya ayrıldığını öğrenince şaşkın kalırlar.
Laboratuvar araştırmalarından sonra bilim insanları kişniş tohumunun ikiye bölündükten sonra filizleneceğini ancak dört parçaya bölündükten sonra filizlenmeyeceğini keşfederler.
Sonrası şok!
Bu küçük yaratıklar bunları nasıl biliyordur?
*
Hayatın gizemini anlamak, bazı şeyleri açıklamak asla mümkün değil.
Sanıyorum doğum ölüm arasında geçirdiğimiz yaşam sürecinde çok az şeyi öğrenebiliyoruz.
Bilmediklerimiz ise sayısız.
*
Ey Yüceler Yücesi Rab, beni ilim irfan verdiklerinden eyle.
Seni seviyorum ve sevginden mahrum etme..
Yararlanılan kaynak alıntıları: National Geographic Nature.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kar%C4%B1nca
https://www.kevser.org/arsiv/Kurani-Kerim/kuran-mucizeleri/Tohum%20Mucizesi/25.htm