Balık dokusundan elde edilen balık yağı içinde omega 3 yağ asidi, D vitamini ve DHA içerir. Ton balığı, uskumru, hamsi ve ringa balığından elde edilen balık yağları gıda takviyesi amaçlı kullanılmaktadır. Balık yağı bazen balık karaciğerinden alınan dokularla da üretilebilmektedir.
Balık yağı vücudun pek çok işlevinin gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulan maddeler arasındadır. Vücudumuz tarafından üretilemediği gibi depolanması da mümkün olmayan balık yağı, kullanılan balığın türüne bağlı olarak çeşitli kalitelerde olabilir.
Balık yağının pek çok olumlu etkisi vardır. Kalp rahatsızlıkları, kolestrol, depresyon, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, diyabet, farklı kanser türleri, eklem iltihabı gözle ilgili bazı sorunlar üzerinde faydaları bulunmaktadır.
Hamilelik döneminde kullanımı düşük riskini azaltarak sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca ciltte akne oluşumu, sedef gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Balık yağı kötü kolestrol olarak bilinen LDL değerinin düşürülmesinde ve iyi kolestrol olarak adlandırılan HDL değerinin yükseltilmesinde etkilidir. Damar sertliği sorunlarında yardımcı olan balık yağı düzenli kullanımda kalp krizi riskini azaltır.
Balık yağının kilo aldırma etkisi bulunmamaktadır. Egzersiz yapan bireylerde kullanımı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Düzenli balık yağı kullanımı vücut direncini arttırır, bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca iltihaba bağlı olarak oluşan hastalıklarda etkili olduğu görülmüştür.
Balık yağı emilimi hızlandırarak farklı vitamin takviyeleri ile birlikte kullanılabilir. Demir, kalsiyum, A, B1, B2, B3, C ve D vitamini ile birlikte kullanılabilir. Balık yağı bu vitaminlerin daha etkili olmasını sağlar.
Omega 3 yağ asitlerinin en üst düzeyde faydasının görülmesi için omega 6 türü yağ asitlerinin kullanımının sınırlandırılması gerekir. Omega 6 yağ asitlerine örnek olarak soya, ayçiçek, pamuk ve mısır yağı verilebilir.
Balık yağının yüksek dozda alınması kanama riskine neden olabilir. Mide yanması, bulantı, diyare gibi sindirim sistemini etkileyen bazı olumsuz etkileri de bulunmaktadır.