Bu yaz hepimizin ortak düşüncesi havaların aşırı sıcak olması. Sıcaklık değerlerinin ortalama mevsim değerlerinin üzerinde olması bir de nemle birleşince durumu daha da dayanılmaz hale getiriyor. Astım hastalarının da bu sıcak havalarda daha dikkatli olması gerekiyor.
Hava yollarının daralması sonucunda nefes alınmasının güçleşmesiyle ortaya çıkan astım hastalığı ataklar boyunca hayat boyu devam eden bir durum. Dünya üzerinde en sık görülen ancak bulaşıcılık taşımayan solunum yolu hastalığı olan astımın 2025 yılında yaklaşık 400 milyon kişiyi etkileyeceği öngörülüyor. Sıcak havalara eklenen nem oranı da astım ataklarının tetiklenmesine neden oluyor. Ayrıca polenlerin ortamda çok sık dolaştığı ilkbahar ve sonbahar ayları da astım hastaları için kritik dönemler. Astım atakları nefes darlığı, öksürük veya hırıltı ile aniden ve şiddetli olarak ortaya çıkabilmektedir. Astım hastalarının çok sıcak ve nemli havalarda dışarıya çıkmaması bu nedenle büyük önem taşımaktadır. Pencerelerin kapatılarak klimalı ortamda nem dengesi ayarlanarak kalınması, ancak dışarı çıkılma mecburiyeti varsa gerekli ilaçların bulundurulması önemlidir.
Astım hastalığı her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Ancak ağırlıklı olarak vakaların yüzde 30'u yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkar.
Astımın başlıca nedenleri arasında genetik faktörler yer almaktadır. Ayrıca solunum yoluyla toz ve kimyasal maddelere maruz kalan mesleklerde çalışmak, bebeklik döneminde alerjenlere maruz kalmak, annenin gebeyken sigara kullanması, bebeklik döneminde geçirilen ağır solunum yolu hastalıkları ve yoğun sigara dumanına maruz kalınması astımı ortaya çıkaran nedenler arasındadır.
Astım hastalarının özellikle yatak odalarında halı, kilim, peluş oyuncak gibi toz tutabilecek eşyaları bulundurmaması gerekir. Yatak, yorgan, yastık gibi kullanılan ürünler sentetik olmalıdır.
Astım hastaları kesinlikle sigara kullanmamalıdır aynı zamanda sigara içilen ortamlarda da bulunmamaları gerekir.
Özellikle polen mevsimine dışardan geldiklerinde kıyafetlerini değiştirmeli ve mutlaka yıkamalıdırlar. Bazı astım hastalarında egzersiz yapmak astım ataklarını arttırabilir. Yine evcil hayvan beslemek astım ataklarına sebep olabilmektedir.
Astım hastalığı tamamen geçmese de kontrol altına alınabilir. Bu nedenle astım hastalığının kontrol altına alınmasında bu hastalığı öğrenmek önemlidir. Tetikleyici tüm faktörlerden uzak durmalı, sinüzit, reflü gibi rahatsızlıklar varsa bunların tedavisini aksatmamak gerekir. Düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi önemlidir. Ayrıca astım hastalarının ilaçlarını mutlaka yanlarında bulundurması gerekir.