Gelişim testi 0-6 yaş arası bebek ve çocukların gelişim düzeylerinin değerlendirilmesi için psikologlar tarafından yapılır. Amaç çocukların gelişim düzeylerinin tespit edilmesidir. Gelişim testleri yaş grubu, süre ve uygulama yöntemine göre çeşitlilik göstermektedir. Sonuçlar gelişim geriliğini gösterebileceği gibi ileri gelişim düzeyini de ortaya çıkarabilir.
Gelişim testi çoğunlukla öğretmen veya doktor önerisiyle yapılmaktadır. Bazen ailelerde çocuklarındaki farklı davranışları gözlemleyerek bu testleri talep etmektedir.
Bazı gelişim testleri sadece çocukla yapılırken bazılarında ailelerinde uygulamaya katılması istenir.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Çalışma 'Evet, Hayır, Bilmiyorum' şeklinde yanıtlanan 154 sorudan oluşmaktadır. Burada sorular çocuğun ailesine yöneltilir. Sonuçlar çocuğun yaşı göz önüne alınarak hesaplanır. Gelişimsel geriliği olduğu düşünülen bebek ve çocukların tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için önemli bir testtir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
Okula başlaması düşünülen çocuğun gerekli okul olgunluğuna ulaşıp ulaşmadığının tespiti için uygulanan testtir. Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve 100 maddeden oluşur.
Frostig Görsel Algılama Testi
4-8 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan ve görsel algılamayı ölçen bir testtir. Bireysel veya grup olarak uygulanabilir. Okul çağına gelen çocukların buna hazır olup olmadıklarını anlamak için de kullanılabilir.
Stanford Binet Zeka Testi
Gelişim testleri arasında ilk kez uygulanan testtir. Üstün yetenekli veya zihinsel engelli bireylerin tespit edilmesinde kullanılır. Uygulama çocukla bireysel görüşülerek gerçekleştirilir.
WISC -R Zeka Testi
6-16 yaş grubuna uygulanan bireysel bir zeka testidir. Test, sözel ve görsel yetenek olmak üzere iki bölümden oluşur.
Burdon Dikkat Testi
Öğrencilerin dikkat düzeylerini ölçmek amacıyla kullanılır. 10-20 yaş aralığındaki kişilere uygulanır. Test sayesinde dikkat eksikliği ve dikkati sürdürebilme güçlüğü tespit edilir.
Bender – Gestalt Görsel Motor Algı Testi
Test 5 - 11 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilmektedir. Testin amacı çocuklardaki görsel motor işlevini görmektir.
Gesell Gelişim Figürleri Testi
3-10 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır. Çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer.
Denver Gelişim Testi
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Öncesinde anne veya babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır. Küçük çocuklarda varolan gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiştir.
Moxo Dikkat Testi
6-12 yaş arası çocuklar için tasarlanmıştır. Online uygulanan kısa bir testtir. Çocuğun günlük hayattaki gibi testte bulunan görsel ve işitsel çeldiricileri görmezden gelmesi gerekmektedir.
0-6 yaş aralığı çocukların gelişimleri için önemli ve kritik bir dönemdir. Sadece sorunların tespiti için değil yaşının ötesinde beceriye sahip olan çocukların tespitinde de kullanılır. Bu bilgiler sayesinde çocuğun eğitim hayatının planlanması kolaylaşır. Bu tür testleri mutlaka resmi ve güvenilir kurumlara yaptırmak gerekir. Uygulama yapan kişinin tecrübeli olması önemlidir. Ayrıca kurumun vereceği raporunda geçerlilik durumu önceden araştırılmalıdır.