Başlığımız evcil hayvan alerjisi olsa da aslında pek çok hayvana karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Ancak bu yazıda evlerde en çok beslenen kedi ve köpekler göz önüne alınarak alerji nedenlerini ve tedavisini sizlerle paylaşacağım. Hepimiz genel olarak alerji kaynağını bu sevimli varlıkların tüylerinden kaynaklandığın düşünsek de salyalarından, deri döküntülerinden, tükürüklerinden ve hatta idrarlarından bile alerji gelişebiliyor. Yine genel kanı bu hayvanlara dokunduğumuzda alerjik tepki vereceğimiz olsa da hava yoluyla alerjen maddelerin solunması da durumu tetikleyebilmekte.
Peki evcil hayvan alerjimiz varsa görülen belirtiler neler?
*Öncelikle hapşırma, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, burun akıntısı, burunda kaşıntı ve tıkanıklık
*Solumun yolunu etkileyen öksürük, nefes almakta zorlanma ve göğüsten duyulan hışırtı gibi belirtiler
*Deride kaşıntı, kızarıklıklar ve kabarıklılar
Belirtilen bu alerjik durumlar hemen ortaya çıkabildiği gibi 12 saat sonra da şiddetli şekilde kendini gösterebilmektedir. Ayrıca evcil hayvan ortamda olmasa da halı, koltuk, kıyafet gibi eşyalara yapışan alerjenler nedeniyle etkisi devam edebilir.
Bir evcil hayvan sahibi olmadan önce alerjimiz var mı yok mu; bunun kontrolünü yaptırmak faydalı olacaktır. Bunun tespiti basit bir cilt veya kan testi ile yapılabilmektedir. Ailede alerji öyküsü olması da bizim için bu sevimli dostlarda aynı ortamı paylaşmadan önce bir referans olacaktır.
Evcil hayvan alerjisini önlemek ilaçlarla her zaman kesin çözüm sağlamayabilir. Bunun için bu sevimli canlılarla aynı ortamı paylaşmak istiyorsak dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var.
Öncelikle evin her yerinde olmalarına izin vermemek, özellikle uyku alanımıza girmelerini engellemek gerekiyor. Evcil hayvanlarla temas ettikten sonra ellerimizi yıkamak önemli. Ayrıca düzenli olarak banyolarını yaptırmak gerekiyor. Tüylerinin ve tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi ve veteriner kontrollerinin de aksatılmaması dikkat edilmesi gereken konulardan. Odaların, halı ve koltukların temizlenebilmesi için yüksek güçlü süpürgeler kullanmak, klima kullanılıyorsa HEPA filtre tercih etmek de faydalı olacaktır.
Yapılan bilimsel araştırmalarda 4 ila 6 aydan fazla süreyle anne sütü alan bebeklerin bağışıklık sistemlerinin alerjik durumlara karşı daha dirençli olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hamilelik döneminde annenin beslenmesine dikkat etmesi de doğan bebeklerin daha az alerjik reaksiyon göstermesini sağlamaktadır.
Aslında temel olarak alerjinin tamamen ortadan kaldırılması çok zor ve hatta imkansız olabilmektedir. Ancak yaşanan olumsuz durumları engellemek amacıyla antihistaminikler gibi ilaçlar, alerjik reaksiyonda aktif olan bir bağışıklık sistemi kimyasalının üretimini azaltır ve kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısını hafifletmeye yardımcı olur. Burun spreyleri iltihabı azaltabilir ve saman nezlesini kontrol edebilir.
Yapılan araştırmalar çocukluk döneminden itibaren evcil hayvan beslemenin astım ve alerji oluşumuna karşı yardımcı olduğunu göstermektedir. Hayvanlarla yakın temas halinde olmanın koruyucu bir etkisi olduğunu gösteren araştırmalar da mevcuttur. İnsan vücudu alerjenlere karşı tolerans mı geliştiriyor yoksa hayvanlardan gelen bakteriler bağışıklık sistemini mi güçlendiriyor bilim dünyasında yapılan araştırmalarla bu konu daha da netleşecektir.