Deriyi kurutan, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara neden olan egzama hastalığının birden fazla nedeni olabilmektedir. Egzama nedeniyle pullanan ve çatlayan deriye mikroorganizmaların girişi kolaylaşmaktadır, böylece çeşitli enfeksiyonlar meydana gelmektedir. Genellikle el, bacak ve ayaklarda görülen bu hastalık tehlikeli olmasa da rahatsızlık verici bir duruma yol açmaktadır. Özellikle kış mevsiminde havanın soğuk ve nem oranının düşük olması; sabun ve deterjan gibi ürünlerin kullanımı egzamaya yol açabilmektedir.
Alerjik nedenle oluşan egzama da çok az miktarda bile alerjen maddeye temas edilmesi hastalığı tetiklemektedir. Çok sık el yıkanması ve temizlik ürünlerinin eldivensiz kullanılması egzamanın oluşumuna büyük etki eder.
Egzama da ilk belirti içi su dolu kabarcıkların oluşumudur. Bu kabarcıklar zamanla kabuklaşır ve ciltte kalınlaşma görülür. Bazı kaşıntılar gece şiddetlenir.
Egzamanın ömür boyu süren türleri vardır. Bunlardan biri bebek egzaması olarak da bilinen atopik ezgamadır. Bebekliğin ilk üç aylık döneminde yüzde başlar sonrasında gövdeye, kol ve bacaklara yayılır.
Bir diğeri nedeni tam olarak bilinmeyen cildin yağlı olan bölgelerinde görülen bir egzama türüdür. Özellikle kulak da görülmesi durumunda lenf bezlerinde şişmeye neden olarak enfeksiyon oluşturabilir.
Egzamalı bölgeyi kaşımamaya ve tahriş etmemeye özen göstermek, nemli ve uygun ısılı ortamlarda bulunmak, gün aşırı banyo yapmak egzamanın atak döneminin rahat geçmesini sağlar. Banyodan sonra nemlendirici kullanmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak önemlidir. Temizlik esnasında eldiven kullanılmalıdır. Özellikle çiğ sebze- meyve, et ve balık ürünlerine çıplak elle dokunulmaması gerekir. Günlük tüketilen su miktarına dikkat etmek ve doktorun önerdiği diyete uymak gerekir.
Saç derisinde meydana gelen egzamada ise pul pul dökülme, kabuklanma ve yaralar görülmektedir. Genel olarak sedef hastalığı ile karıştırılmaktadır. Hastalığın atak yapmasında stresin etkisi büyüktür.
Egzama teşhisi fiziki muayene ve yama testi ile kolayca konulabilmektedir. Yama testi hastanın sırt bölgesine düşük alerjen maddelerin 48 ila 72 saat süreyle yapıştırılması ile yapılmaktadır.
Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Çocukluk döneminde ortaya çıkar ve zaman zaman düzelse de kronik bir şekilde yaşam boyu devam eder.