Yapay zeka 1956 yılından itibaren hayatımıza yavaş yavaş girmeye başlayan, günümüzde ise gelişmiş algoritmalar, hesaplama yeteneği ve depolama alanı sağlamasındaki üstün yardımlarından dolayı hayatımıza giren bir konu.

Yapay zeka insan zekasını taklit ederek topladığı bilgilerle kendini güncelleyebilen sistem veya makine anlamında gelmektedir.

Örneğin bankacılık sistemlerinde kullanılan akıllı asistanlar müşterilerin sorularını daha hızlı yanıtlayabilmek için geliştirilmiş birer yapay zeka örneğidir.

Digital kanallarda izleyicinin izleme alışkanlıklarını dikkate alarak onlara öneriler sunan programlarda birer yapay zeka örneğidir.

Yapay zeka günümüzde pek çok dizi ve filmde dünyayı ele geçiren, insanlığın sonunu getiren ya da onları köleleştiren bir sistem olarak gösterilmektedir. Filmler bizleri ürkütmeyi amaçlasa da yapay zekanın kullanılmasıyla manuel olarak gerçekleştirilen pek çok işlemde işgücünden tasarruf sağlanmaktadır.

Yapay zekanın 1956 yılında ortaya çıkmasındaki temel düşünce 'makinalar düşünebilir mi?' soruyla ortaya çıkmıştır. Özellikle 2. Dünya Savaşı'nda şifreli mesajların çözülmesinde bu tür cihazların üretimine başlanmıştı. Ancak kavram olarak henüz isimlendirilmemişti.

Yapay zekanın kullanımı ile ilgili alanları 4 grupta toplayabiliriz:

Salt- Tepkisel: Çevredeki durumları algılayarak buna göre tepki veren ve bellekleri olmayan sistemler.

Limitli Hafıza: Yeterli belleği olan Siri gibi sanal araçlar.

Zihin Teorisi: İnsanların hareketlerini ve duygularını anlayan araçlar ki bunlar halen geliştirilme aşamasındadır.

Son olarak da bilinç, zeka ve duyarlılığa sahip şu an Hollywood filmlerine konu olan ve yapılması hayal edilen tür.

Yapay zeka bankacılık, pazarlama gibi alanlarda etkili olarak kullanılmakla beraber sağlık alanında kullanılmasıyla da süre ve masraf açısından yarar sağlama imkanı sunmaktadır.

Günümüzde tarım alanında, uzay çalışmalarında kullanımı mevcuttur. Örneğin Mars'da araştırma yapan AEGIS bir yapay zeka örneğidir.

Tesla'nın geliştirdiği araçlarda yapay zeka kullanımı bulunmaktadır.

Stephan Hawking'in dediği gibi 'Yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir.' Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar bu tür bir güçle yarışamaz.