Uzun yıllardır birçok farklı amaç için tüketilen bitki çayları, bilinçli bir şekilde tüketildiğinde sağlığımız için son derece faydalı olmaktadır. Vücutta oluşturdukları antibakteriyel etki sayesinde mikroplara karşı direncimizi arttıran bitkisel çaylar pek çok vitamini de içinde barındırıyor.
Vücut direncimizi arttırmak amacıyla kullanabileceğimiz bitki çayları ve faydaları ise şu şekilde:
Kuşburnu Çayı: Kuşburnu önemli bir C vitamini deposudur. Limondan 60 kat fazla C vitamini içerir. Cildin elastikiyetini koruma özelliğinin yanında soğuk algınlığı sorunlarının önüne de geçebilmektedir. Kansızlık ve demir eksikliği gibi durumlarda da olumlu etkisi bulunmaktadır.
Zencefil Çayı: Sindirim sistemini rahatlatan zencefil soğuk algınlığı tedavisinde de kullanılmaktadır. Burundaki nemi azaltarak tıkanıklığı açar. Magnezyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini ve demir içerir. Romatizmal hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Ihlamur Çayı: Kış denilince aklımıza gelen ilk bitki ıhlamurdur. Soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarda göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelmektedir.
Nane Çayı: Andioksidan özelliği ile nane çayı bağışıklığı güçlendirir ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ateş düşürücü ve ağrı kesici etkisi bulunmaktadır.
Hibiskus Çayı: Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi rahatsızlıkların tedavisinde önerilmektedir. Bağırsakların çalışmasını düzenler, kabızlığa iyi gelir.
Ekinezya: Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı doğal bir antibiyotik görevi görmektedir. Astım hastalarına önerilir. Ağrı kesici özelliği de bulunmaktadır.
Bitki çaylarının pek çok faydası bulunmasına rağmen günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir. Hamileler ve emzirme döneminde bulunan anneler ile kronik rahatsızlığı bulunan kişiler; bitki çaylarını tüketirken mutlaka doktora danışmalıdır.