Hayat hızla akıyor, çevremizdeki hemen hemen her şey biz istesek de istemesek de değişiyor. Yaşam temposu çok hızlı, birey olarak bizim de fiziken, ruhen ve zihnen bu hıza ayak uydurmamız gerekiyor. bu ayak uydurma hali bir süre sonra mental ve fiziksel olarak bizi yormaya hatta hayatımızı tehdit etmeye bile başlıyor. Mindfulness – bilinçli farkındalık aslında yargılamadan hayatı kabul etmek demek. Burada amaçlanan ana odaklanmak, anda kalmak. Geçmişte yaşanan sıkıntılardan, üzüntülerden sıyrılmak, gelecek hakkında endişe duymamak ve sadece mevcut ana odaklanmak. Bir diğer aşamada bireylerin düşüncelerini ve duygularını yargılamadan kabullenebilmek böylece daha nazik ve hoşgörülü olmak. Aslında sabırlı olmak, yaşanılanı olduğu gibi kabullenmek ve stresle başa çıkmak.
Tabi sabırlı olmak, kişilerin duygu ve düşüncelerini onları yargılamadan kabul edebilmek ve en önemlisi geçmiş ve gelecek kaygılarından-tasalarından uzak kalmak söylemesi kolay ancak gerçekleştirmesi zor olan mevzular. Bunların yapılabilmesi için çeşitli teknikler var. En başında da nefes tekniği geliyor. Derin nefes alarak buna odaklanmak zihinsel rahatlamayı sağlıyor. Yemek yeme konusunda yavaş ve bilinçli olmak da uygulanan teknikler arasında. Günlük tutmak yaşanılan duyguları ve düşünceleri kayıt altına almak duygusal sağlık ve stres anlamında kullanılan tekniklerden bir diğeri.
Stres denilen durum karşılaştığımız durumlara uyum kapasitemizi zorlayan her şeydir. Uyku sorunu, kas gerginliği ve ağrısı, mental sorunlar oluşturabilir. Bilinçli farkındalık egzersizlerinde amaçlanan bir diğer sorun da stresi yönetmektir.
Bilinçli farkındalık kapsamında yapılan egzersizler genel olarak zararsızdır. Ancak bazen yapılan egzersiz ve meditasyonlar sonrasında panik atak geçiren, travmatik olayları tetiklenen örneklere de rastlanmıştır.
Bilinçli farkındalık egzersizleri gerçeği olduğu gibi kabul edip bir şey yapmamak mı yoksa gerçekle bütünleşerek kendimizi yeniden inşa edebilmek mi? Bu konuda bence kişinin her halükarda sağlam bir zihinsel yapıya sahip olması gerekiyor. Nefes egzersizi, yürüyüş ve yemek yeme egzersizi ya da yapılan meditasyon tekniklerinin gerçekte ne kadar faydalı olduğu ancak hakkında yapılacak bilimsel çalışmalarla netleşebilir kanısındayım.