Hormon tedavisi diğer adıyla hormonterapi meme ve prostat kanserinde uygulanan bir tedavidir. Hormon tedavisi kanserin büyümesini yavaşlatmayı veya durdurmayı hedeflemektedir. Meme kanserinin oluşumunda östrojen hormonu etkili bir rol oynamaktadır. Bu kanser türünde biyopside hormon alıcılarına bakılarak tümörün hormona duyarlı olup olmadığı kontrol edilir. Genel olarak meme kanseri vakalarının %70'i hormona duyarlıdır.

Hormon tedavisi diğer kanser tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılmaktadır. İhtiyaç olan tedavi türü kanserin türüne, yayılımına, ne kadar yayıldığına bağlı olarak değişir.

Hormon tedavisi cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılır. Ameliyattan veya radyasyon tedavisinden önce tümörün küçültülmesi amaçlanır. Ana tedavinin uygulanması sonrasında kanserin yeniden oluşma riskini azaltır. Geri dönen veya diğer bölgelere yayılan kanser hücrelerini yok eder.

Hormon tedavisi vücudun yeni hormon üretmesini engellemektedir. Tedavide hormonlara müdahale edildiğinden yan etkiler oluşabilir. Bu yan etkiler cinsiyete göre değişir ve her bireyde görülmeyebilir. Tipik yan etkiler ağız kuruluğu, yorgunluk ve sıcak basmasıdır.

Hormon tedavisi; hap, enjeksiyon ve ameliyat ile yapılabilir. Tedavinin işe yarayıp yaramadığı kan testleri ve MR ile anlaşılabilir.

Hormon tedavisi kilo alımına neden olabilir. İdeal kilonun korunması için diyetisyen yardımına ihtiyaç duyulabilir. Hormon tedavisinin sona ermesi ile (hap ve enjeksiyon yöntemi) yan etkiler sona erer.

Hormon tedavisinin ameliyatla yapılması geçici veya kalıcı doğurganlık sorunlarına neden olabilir.

Hormon tedavisi kişinin günlük hayatını, çalışma rutinini etkilememektedir.