Vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan damarlardan birinin içinde oluşan pıhtının dolaşıma katılarak farklı bir organı veya damarı etkilemesi durumuna emboli denir. Emboli akciğer damarlarında meydana gelirse akciğer embolisi olarak adlandırılır.
Sağlıklı kişilerde kan pıhtılaşmasında görev alan hücreler ve pıhtılaşmayı engelleyen hücreler dengelidir. Yaşanan yaralanmalarda pıhtılaşma sayesinde kan kaybı önlenir. Pıhtılaşmayı önleyici faktörler ise kanın damar içinde akışını sağlar. Yaşanan travmalar, cerrahi müdahaleler, uzun süreli hareketsizlik, alınan ilaçlar veya genetik nedenler pıhtılaşmaya neden olabilir.
Özellikle bacak toplardamarı başta olmak üzere vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkan damar içi pıhtılar yer değiştirerek farklı damarlarda tıkanıklık oluşturabilir. Akciğer embolisi, akciğer ve kalp arasındaki düzenin bozulmasına neden olarak kalbin çalışmasını engeller.
Ani oluşan nefes darlığı, nefes alırken artan göğüs ağrısı, öksürük, balgamla birlikte gelen kan, çarpıntı ve halsizlik akciğer embolisinde görülen belirtilerdir.
Akciğer embolisi acil müdahale gerektiren ve yaşamı tehdit eden bir durumdur.
Beyine atılan pıhtı ise beyin kan damarlarının tıkanması sonucu ortaya çıkar. Bu durumda beyne kan akışı engellenir. Yeterli oksijen ulaşamadığı için inme, ani baş ağrısı, konuşma ve hareket bozukluğu, yüzde asimetrik bozulmalar ortaya çıkabilir. Bu da acil müdahale gerektiren bir durumdur.
Kan sulandırıcı ilaçlar, cerrahi müdahale ve oksijen tedavisi ile emboli tedavi edilebilir.