Aslında yazımın başlığını yaramaz çocuk normal mi olarak atacaktım ancak sonrasında neden normal olmasın ki dedim? Belki de onların yaramazlıklarını, tepkilerini anlamayan bizlerde sorun vardır diye düşündüm.
Genelde anne babalar, akrabalar ve çevre uslu çocuğu büyük bir nimet olarak tanımlar. Çocukların evde yaptıkları yaramazlıklar bir şekilde sineye çekilse de farklı bir ortama girildiğinde yapılanlar anne babayı bazen yerine dibine sokarken bazen de çevrenin tenkit eden cümleleriyle karşı karşıya bırakır. Zavallı anne –babalar neden benim çocuğum böyle yapıyor, acaba bir sorun mu var gibi derin düşüncelere kapılır. Kişisel gelişim kitapları okunur, internet araştırması yapılır, ileri aşamada evhamlı olanlar ya da artık yaramazlık boyutunda level atlayan çocuklara sahip olanlar soluğu psikologda ya da psikiyatriste alırlar.
Öncelikle anne ve baba olmak dünyadaki en zor iştir. Karmaşıktır, sorumluluk, sabır ve özveri gerektirir. Ayrıca her çocuk birbirinden farklıdır. Çocuklar farklı olduğu gibi devir de değiştiğinden geçmiş ve gelecek zamandaki çocukluk davranışları da farklı olacaktır.
Çocuğumuz istemediğimiz bir davranışta bulunduğunda ilk önce sakinliğimizi korumalıyız. Bağırmak işleri daha olumsuz bir duruma sokacağı gibi çocuğa kötü örnek de olur. Sakin kalmak zamanla çocuğumuzun bu durumu benimsemesini sağlayacaktır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli durumda tutarlı olmaktır. Çocuğun yaptığı bir davranışı bir önce cezalandırırken, birkaç gün sonra görmezden gelmek yapılabilecek en büyük hatalardan biridir.
Sınır koymadan çocuk yetiştirilmez. Sınırlar çocuğun sosyal hayatında yolunu bulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda sınırlar çocuğun kendine bir güven alanı oluşturmasını sağlar.
Olumsuz davranışları sürekli tekrarlamak bu davranışları pekiştirir, amaç olumlu olan davranışları gün yüzüne çıkarmak ve çocuğu bu konuda övmek olmalıdır.
Peki yazımızın başlığı olan yaramazlığın nedenlerini sıralayacak olursak neleri yazabiliriz?
Çocuğumuzun yaramazlığının altında makul bir neden olabilir. Mesela yakınlık kurma, hareket etme gibi bir ihtiyacı olabilir. Yaramazlığın bir diğer nedeni çocuğun içinde bulunduğu durumu veya koşulları tam olarak anlamamasından da kaynaklanabilir. Neyi, nasıl yapacağını bilmemek, kuralları anlayamamak çocuğu agresif hale getirebilir. Bir diğer neden çocuğa konulan aşırı sınırlar veya konulmayan sınırlardır. Her iki durumda çocuğu olumsuz etkiler. Konulan sınırlar her zaman istikrarlı ve tutarlı olmalıdır. Yaramazlık yapan çocuğa karşı en etkili tavırlardan biri de sarılmaktır. Sarılma eylemi insanda mutluluğu ve güveni harekete geçiren bir davranıştır. Her şeye rağmen çocuğumuza sarılmak o anda sakinleşmeye etkili olacaktır.