Cep telefonları artık hayatımızın vazgeçilmezi, vücudumuzun bir parçası gibi. Yanımıza almayı unutup dışarı çıksak fark ettiğimiz anda bir telaşa kapılıyoruz. Cep telefonu kullanımı artık son derece yaygın ve kullanım yaşı oldukça düştü. Özellikle çocuklar ve ergenlerin ellerinde hem bir oyuncak hem de bir sosyalleşme aracı haline geldi. Bu nedenle de nasıl kullanılması gerektiği konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.
Cep telefonundan yayılan dalgaların etkisi uzaklık arttıkça azalır, bu nedenle mümkün oldukça kalp, böbrek ve beyin gibi hayati organlara uzak olarak taşınmalıdır.
Kulaklıkla konuşmak alışkanlık haline getirilmelidir. Eğer kulaklık kullanılmıyorsa mikrofon açık olarak konuşulması beyne olan zararlı etkilerini önleyecektir.
Cep telefonları açık alanlarda kullanılmalıdır. Özellikle numara çevrildikten sonra hat sesi gelene kadar vücuttan uzak tutulmalıdır.
Bağlantı sorunu yaşanıyorsa yayılan radyasyonun miktarı artacaktır. Bu nedenle asansör gibi kapalı alanlarda kullanılmamalıdır.
Cep telefonu kullanımı çocuklarda kısıtlanmalı mümkün oldukça kullanım yaşı geciktirilmelidir.
Cep telefonları uyurken kapatılmalı, kapatılmaması durumunda yatağın 1 metre uzağına konulmalıdır. Bebek ve çocuk odalarında cep telefonu bulundurulmamalıdır.
Araba kullanırken cep telefonu kullanılmamalıdır, özellikle yapılan araştırmalarda sisli ve yağışlı havalarda sürücülerin telefonla konuştuklarında dikkat sürelerinin azaldığı, tepkilerinin yavaşladığı görülmüş ve buna bağlı olarak fren süresinin uzadığı tespit edilmiştir.
Baz istasyonlarının okul, hastane gibi alanların uzağına kurulması, çocuk parkı yakınlarına baz istasyonu kurulmaması önemlidir.
Özellikle hamilelerin cep telefonu kullanmaması önerilmektedir.
Ayrıca benzin istasyonlarında da cep telefonu kullanılmamalıdır.