Hemen hemen hepimizin hayatımız boyunca en az bir kere burnu kanamıştır. Genel olarak böyle bir durum yaşadığımızda doktora gitme ihtiyacı hissetmeyiz. Ancak bazı burun kanamaları hayatımızı tehdit eder bir boyutta olabilir.
Burnu giriş bölgesinde bulunan damar ağları kanamaların oluşmasındaki en büyük etkendir. Bu bölgeye alınan darbeler, sümkürme, aksırma, burun karıştırma gibi nedenlerle damarlar zedelenerek, kanama oluşabilir. Ancak burnun arka kısmında meydana gelen kanamalar hayati tehlike oluşturabilirler. Genellikle nadir olmasına rağmen yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalığı kaynaklı yaşanan bu kanamalar ciddi sorunlara yol açabilir.
Sıcak, soğuk veya kuru hava genellikle kendiliğinden duran kanamaların temel nedenidir. Yetişkinlerde travmalar burun kanamasına neden olurken, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları ve buruna kaçan yabancı cisimler sonucu kanama oluşabilmektedir. Ayrıca alerjik rinit, kronik sinüzit, hipertansiyon, kanama bozuklukları bulunan kişilerde burun kanama riski daha fazladır.
Burun kanamaları sıklıkla 2-10 yaş arası çocuklarda ve 50-80 yaş arası yetişkinlerde görülmektedir.
Burun kanaması durumuyla karşılaşıldığında öncelikle sakin kalmak önemlidir. Panik ve heyecan kişinin tansiyonunu arttıracağından kanamanın şiddetini de arttırabilir. Başın hafifçe öne eğilmesi kanın yutulmasını engeller. Kanama sırasında burnun yumuşak olan kısmını tamamen kavrayacak şeklide başparmak ve işaret parmaklarla 5 dakika kadar sıkıştırmak gerekir. Yapılan bu müdahale sonucunda kanama halen devam ediyorsa doktora gidilmelidir.
Ayrıca doktora gidilmesi gereken diğer durumlar;
● Kanamanın tekrarlaması
● Burun kanamasıyla beraber idrar ve dışkıda kan görülmesi
● Vücutta hafif darbelerle bile morarma ve çürüklerin oluşması
● Fenalaşma, sersemlik veya bayılma hissinin yaşanması
● Çarpıntı veya nefes almada zorluk hali
● Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan gelmesi
● 38,5 derece ateş ve döküntü / kızarıklık gibi ek belirtilerdir.