Hayattaki amaçlarımızdan biri de hedeflerimize ulaşmak ve istediğimiz konularda başarılar elde etmek. Bazen ne kadar istesek de ya da ne kadar çalışsak da amacımıza ulaşamayabiliyoruz.
Başarısız olmak bazen bizleri daha çok motive ederken bazen de o işten elimizi ayağımızı çekmemize sebep oluyor.
Bizleri çalışma hayatında ya da sosyal hayatta başarısızlığa iten nedenler neler?
1. Abartılı Hayaller: Hayal kurmayı ve bazen onların peşinden gitmeyi severiz. İnsan olarak yapımızda bu var. Bazen çok büyük, abartılı hayaller kurarız. Hayaller büyüdükçe gerçekleşme ihtimalleri de bir o kadar azalmaya başlar. Bazen bu tür abartılı hayallerin gerçekleşmesi için mucizelere ihtiyaç vardır. Mucize beklemek beraberinde çaba harcamamayı getirir. Böylece hiçbir planlama ve çalışma yapmadan sadece bekleriz.
2. Belirli Bir Amaca Odaklanmamak: Burada aslında zamanı planlayamamak var. Sosyal medya ya da arkadaş ortamlarında geçirilen boş vakitler amacımıza ulaşmamızı sağlayacak işe konsantre olmamızı engeller.
3. Yarım Kalan İşler: Aynı anda birden fazla işe başlayıp hemen hemen hepsini yarım bırakma hali. Burada önemli olan azimli olmak.
4. Sorumluluktan Kaçmak: Yaşadığımız olumsuz durumlarda her şey bizim hatamız olmasa hepsinin sorumluluğu bize ait. Bu nedenle yaşananlardan ders çıkarmak ve hataları düzeltme yoluna gitmek önemli.
5. Desteklenmemek: Başarılı olmanın temel sırrı insanın sevdikleri tarafından desteklenmesidir. Onların güvenini kazanmak, onlardan güzel sözler duymak bizi motive eder.
6. Kafaya Takmak: Bir sorunu en ince ayrıntısına kadar düşünüp sorgulamak bir süre sonra bizi mutsuzluğa iter. Kendimizi analiz etmek yapılması gereken faydalı bir davranış olsa da bir süre sonra bize yardımcı olmayacaktır.
7. Başarısızlıklarımızı Hatırlamak: Hayatımızın her aşamasında ya da planladığımız her işte başarılı olamayabiliriz. Bunların bize yaşattığı hayal kırıklıklarını hayatımızın temeline almamak önemlidir.
Başarısızlığının esiri olmayan bazı ünlü isimlere ve kısaca yaşadıklarına yer vermek faydalı olacaktır.
Örneğin Stephen King. Başarılı yazarın Carrie isimli en çok satan romanı, yayınlanmadan önce 30 kez reddedildi. Denemekten vazgeçmeyen King, şu anda milyarlarca insanın okuduğu bir yazar.
Evlat edinildiği aile tarafından büyütülen Steve Jobs, zekasına rağmen eğitim hayatında başarılı olamadı. Üniversiteyi terk etti. Arkadaşı Wozniak ile birlikte Apple 1 adındaki bilgisayarı üretti. Arka arkaya gelen üretimler ile milyoner oldu. Bir süre sonra yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle kariyerine başladığı şirketten kovuldu. Yılmayan Jobs, satın aldığı animasyon stüdyosu ve kurduğu NeXT ile yoluna devam etti. Nihayetinde bugün bir dev olan Apple'ın başına geçmeyi başardı.
Defalarca iflas eden ve kredi başvuruları reddedilen ama buna rağmen davasından vazgeçmeyen Henry Ford birçok kişiye ilham olacak bir isim. Otomobil sektörünün önde gelen isimlerinden Ford, devler ligine uzanan yolculuğuna tamircilikle başladı.
Bu başarı hikayelerine eklenebilecek daha pek çok isim var. Burada bizler için önemli olan bu insanların pes etmeden, azimle hedeflerine kilitlenmeleri.