Kendini rahat hissettiği için toplumdan uzak kalmayı ve sosyal ilişkiler kurmayı tercih etmeyen daha doğrusu çekinen kişiler için kullanılan asosyallik terimi aslında bir motivasyon eksikliğidir.
Bu kişiler yalnız kaldıklarında kendilerini daha mutlu, huzurlu ve güvenli hissetmektedirler. Kendilerini toplumun dışında gören bu kişiler olası sosyal ortamlarda zorluk çekerler. Bu kişiler iş veya okul dışındaki durumlarda insanlarla etkileşim kurmaktan çekinirler. İletişim eksikliği görülen bu kişiler sosyal ortamlara girmeleri gerektiğinde agresif davranışlar sergileyebilirler.
Genel olarak başkalarının sorunlarıyla ilgilenmeyen, sorumsuz davranışlar gösterebilirler. Asosyal kişiler genellikle yetiştirilme tarzı, özgüven eksikliği, depresyon, yeni kişilerle tanışılmasının yük olarak hissedilmesi gibi nedenlerle bu davranışı sergilerler.
Genel asosyallik belirtileri, kalabalık ortamlardan uzak kalmak, karşı cinsten utanmak, iletişim sorunları yaşamak, yalnız kalma isteği, iletişimden uzaklaşma isteğidir. Asosyal kişiler için yalnız olmak bir sorun değildir bu onlar için bir tercihtir.
Asosyalliğin temelinde depresyon veya anksiyete gibi sorunlar varsa öncelikle bunların tedavi edilmesi gerekir.
Asosyallikle başa çıkmak için öncelikle bunu kabul etmek gerekir. Sonrasında ilgi duyulan konulara yönelmek, bunlarla ilgili kurslara katılmak faydalı olacaktır. Sosyal becerilerin geliştirilmesi için seminerlere katılmak, kitaplar okumak yardımcı olacaktır. Asosyal kişilerin sosyal etkinliklere katılması zor olabilir. Ancak yavaş yavaş ilerlemek, rahat hissedilebilecek ortamlara girmek önemlidir. Derin nefes teknikleri, meditasyon, gevşeme egzersizleri sakinleşme konusunda yardımcı olacaktır.
Asosyallik konusunda kişinin yalnız olmadığını bilmesi önemlidir. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması ile insanların kendilerini başka insanlarla karşılaştırması özgüven düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu sorunun zamanla düzeleceğini bilmek istek ve istikrar göstermek önemlidir.