Felç veya kafa travması sonrası aniden ortaya çıkan beynin dil ve anlama bölgesinde hasara yol açan konuşma bozukluğuna afazi denilmektedir. Bazen büyüyen bir beyin tümörü sonucunda da afazi ortaya çıkabilmektedir.
 

Afazi hastalığının kadın ve erkeklerde görülme olasılığı aynıdır. Özellikle yaşlı bireylerde felç yaşanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Dil bozukluğu olarak da ifade edilen bu durum okuma, yazma, konuşma ve başkalarını anlama yetisini de etkiler. Bu durum işitme ve konuşma organlarında meydana gelen sorundan değil tamamen beyindeki hasardan kaynaklıdır.
 

Yaygın görülen afazi belirtileri arasında anlamsız ve mantıksız cümleler kurmak, kısa cümlelerle konuşmak ve konuşulanı anlamamak yer alır. Afazi hastalığında en çok uygulanan tedavi yöntemi konuşma terapisidir.
 

Afazinin en yaygın nedeni beyindeki bir kan damarının tıkanması veya yırtılmasıdır. Beyinde yaşanan kan kaybı, beyin hücrelerinin ölümüne ve dili kontrol eden beyin bölgelerinde hasara yol açar.
 

Afazinin çeşitli türleri bulunmaktadır. Bazen kişi ne konuşmak istediğini bildiği halde kendini ifade edemez. Bazı türlerde konuşurken veya yazarken cümle kurmakta zorluk çeker. Bir diğer türünde kişi kullanacağı kelimeleri hatırlamakta zorluk çeker.

Afazi teşhisinde öncelikli olan afazinin türü belirlenmeye çalışılır. Yapılan MR, BT ve EEG taramaları ile teşhis yapılır. Afazide öncelikli tedavi bunu ortaya çıkaran sorunun çözülmesidir. Felç, beyin tümörü ve beyin kanaması gibi sorunların çözümlenmesi önceliklidir.