Hemen hemen her gün haberlerde duyduğumuz bir konu. İlk başlarda bizlere 'vay canına, insanlık neleri başardı' dedirtse de zaman geçtikçe beraberinde çeşitli kuşkuları da getirmeye başladı. Hepimiz hayatımızın çok kolaylaşacağını düşünürken son zamanlarda ya bize ihtiyaç kalmazsa diye düşünmeye başladık.
Her geçen gün büyüyen bu sektör sağlık, savunma, bankacılık gibi pek çok sistemde yerini almaya başladı. Dünya'nın pek çok ülkesi bu alana yatırımlar yapmaya başladı. Çin ve ABD bu alanda hızla ilerledi. Elon Musk bile bu konuda bir standardın oluşturulması gerektiğini savunuyor. Steve Wozniak 'ın da aralarında bulunduğu bir grup yapay zekanın kısa sürede kontrol edilemeyecek bir noktaya ulaşabileceğini ve bununda insanlık için bir tehdit olduğunu öne sürüyor. Oxford Üniversitesi bilim adamlarına göre yüzyıl sonra yapay zeka insanlığın sonunu getirebilir.
Dünya çapında işsizliği arttıracağından, insanlarda duygusuzluk yaratacağına kadar pek çok olumsuzluğa neden olacağı düşünülen yapay zeka teknolojisinin sağladığı fırsatları göz ardı etmek de mümkün değil elbette. İnsanlar için zahmetli veya tehlikeli işlerin yapılması, verilerin hızlı ve doğru bir şekilde analiz edilmesi, insanların karar verme süreçlerinin hızlandırılması ve daha iyi performans göstermeleri konusunda yapay zekanın önemli bir rolü var.
Ancak kontrol edilmediği takdirde küresel işsizliğin yüzde 30'a çıkacağı öngörülüyor. Ayrıca kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilmesi durumunda güvenlik ihlaline neden olabilir.
Yapay zeka sistemlerinin veri toplama, depolama ve analiz konusundaki yeteneği kişilerin gizlilik haklarının ihlaline neden olacak kişiler tarafından kullanılabilir. Ayrıca bu teknolojik geliştirmelerin kişiler arasında eşit dağıtılmaması, sosyal statü, etnik grup gibi kavramların gözetilmesi durumunda insanların teknolojik açıdan geri kalmalarına yol açabilir.
Günümüzde yapay zeka teknolojine büyük yatırımlar yapıldığı bir gerçek. Birleşik Arap Emirlikleri'nde dünyanın ilk yapay zeka bakanlığının kuruldu. Ünlü otomobil markası Toyota 1 milyar doları Silikon Vadisi'nde yapay zeka çalışmaları için ayırdı. Suudi Arabistan'da yapay zekaya sahip bir robota dünyada ilk vatandaşlık verildi.
Ünlü fizikçi Stephan Hawking' in yapay zeka konusunda görüşü bence son derece dikkate değer: 'Yapay zeka kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş işleyen biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar bu tür bir güçle yarışamaz.'
Bu sözün ardından yapay zekanın yarattığı iki ilginç ve hatta ürkütücü durumu paylaşmakta faydalı olacaktır.
Microsoft şirketinin ürettiği Tay isimli yapay zekaya sahip karakter tweet atıp insanlara cevap verecek şekilde programlanmıştı. Zamanla Hitler sempatizanı ve soykırım meraklısı haline dönüştü ve kapatıldı.
Facebook uygulaması kendi programlarının birbiriyle konuşup öğrenmelerini sağlamak amacıyla diyalog kurmalarına imkan veren bir ortam kurdu. İlk başta bilgisayarlar birbirlerine bilgi ve veri alışverişi yaparak konuştular. Ancak bir süre sonra bilgisayarlar kendi aralarında bir dil geliştirdiler. Kendilerince gereksiz gördükleri kelimeleri çıkardılar ve insanın anlayamayacağı bir şekilde iletişim kurdurlar. Bunun üzerine uygulamaya kapatıldı.
Neticede insanlar bir sorunu çözmeye çalışırken ne yazık ki beraberinde farklı sorunlarda geliyor. Erken dönemde yapılacak ve tüm ülkeler tarafından kabul edilecek prosedürlerle olumsuzlukların önüne geçmek belki mümkün olabilir. Her şeyi zaman gösterecek.