Besinlerde bulunan enerji miktarını kalori ile ölçeriz. Vücudumuza enerji sağlayan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Vitamin ve minerallerde enerji içerir. Kaloriden bahsedildiğinde aslında kilo kalori dikkate alınmış olur. 1 kilokalori 1000 kaloriye eşittir. Karbonhidratlarda gram başına 4, yağlar gram başına 9 proteinler ise gram başına 4 kilokalori içerir.

Vücudun işleyişi için enerji gereklidir. Bu enerji elbette besinlerden elde edilir. Hangi gıdada ne kadar enerji olduğunu ölçmek için önce kalorisi ölçülmelidir. Vücudumuz dinlenme durumunda da enerji harcar. Bu aşamada harcadığı enerji miktarına bazal metabolizma denir. Günlük enerji ihtiyacının üzerinde kalori alınması ise kilo alımına neden olur. Kilo kaybı durumunda kalori hesaplanması önemli yer tutar. Her bireyin ihtiyacı olan kalori miktarı farklı olduğundan kalori hesabı kişiye özel olmalıdır. Yaş, cinsiyet, fiziksel aktiviteler,yapılan iş, boy gibi pek çok unsur kalori hesabında birlikte kullanılır.

Kadınlar ve erkekler arasında ihtiyaç duyulan kalori miktarı farklıdır. Kadınlar günlük 2000, erkekler ise 2500 kaloriye ihtiyaç duyar. fazla kalori alınması yani fazla besin tüketimi ise öncelikle mideyi olumsuz etkiler. Yetişkin bir bireyin ortalama mide hacmi 1 litredir. Fazla yenildiğinde mide diğer organlara baskı yapmaya başlar. Böylece bir dolgunluk hissi oluşur. Aşırı yağlı, tatlı yiyecekler mide ve bağırsak şikayetlerine yol açar. Yüksek karbonhidratlı besinler tüketildiğinde glikoz artışı ve insülin salgılanması durur. Bu nedenle basit karbonhidrat diye belirtilen tatlılar, makarna ve ekmek grubundan uzak durulması gerekir. Bu besinler aynı zamanda seratonin salgısınıda arttırmaktadır.

Karbonhidrat ve yağlar obezitenin temelini oluşturur. Proteinler ise vücudun yapı taşı olarak bilinir. Kadınlar için günlük kalori hesabı yapılırken:

bazal metabolizma hızı= 0,9xvücut ağırlığıx24

Erkekler için kalori hesabı yapılırken:

Bazal metabolizma hızı= 1x vücut ağırlığıx24 olarak hesaplanır.