Uzay teknolojileri alanında başarılı çalışmalara yakın zamanda bir yenisi daha ekleniyor. İlk yerli ve  milli haberleşme uydumuz Türksat 6A 8-15 Temmuz arasında Amerika’dan uzaya fırlatılacak. Türksat 6A yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına sahip. Ankara’da TUSAŞ-USET ‘ te ülkemiz mühendisleri tarafından üretildi. Türksat 6A ile hizmet verilemeyen Tayland, Hindistan, Malezya ve Endonezya’da kapsama alınmış olacak. Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren ülkemiz bu aşamadan sonra uydu ihracatçısı konumuna da geçecek.
 

Uzayda uydu sahibi olan 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin mevcut 3 haberleşme uydusu ve 3 gözlem uydusu bulunuyor. Türksat 3A, 4A ve 4B haberleşme ihtiyacını karşılarken, Göktürk 1-2 ve Rasat gözlem yapıyor.
 

Yapay uydular Dünya veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirilen ve genellikle bilgisayarla kontrol edilen yarı bağımsız sistemlerdir. Enerjilerinin büyük kısmını Güneş’ten karşılarlar. Uydularda bulunan güç sisteminde güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülür. Oluşan güç uyduyu besleyen pillere aktarılır böylece uydu Dünya’ nın gölgesinde kaldığında enerji ihtiyacı karşılanmış olur.
 

İlk yapay uydu 1957 yılında Sovyetler Birliği tarafından fırlatılmıştır. Dünya yörüngesinde çalışır durumda yaklaşık 2670 adet uydu bulunmaktadır. Bu uyduların büyük çoğunluğu ABD, Rusya ve Çin’ e aittir. Görevi biten uydular yörüngelerinden çıkartılarak dünya atmosferine yönlendirilir ya da mevcut yörüngede bırakılır.
 

Ülkemiz ilk uydusunu 1994 yılında fırlatmıştır. 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı kurulmuştur. Yapay uydular kuş bakışı görüşe sahiplerdir. Bu nedenle yeryüzünde tek seferde geniş bir alandan bilgi toplayabilirler. Yapay uydular sayesinde diğer gök cisimlerini gözlemlemek atmosferin olumsuz etkileri ortadan kalktığı için daha başarılı sonuçlar vermektedir.