Kahvaltı günün en önemli öğünüdür klişesini duymayan yoktur herhalde. Kahvaltı yapmak evet sağlıklı bir davranıştır fakat bunu değerlendirirken öncelikle kendimize bazı soruları sormalıyız. Kahvaltı yapmadığımızda öğle yemeğine kadar bir şeyler atıştırmak istiyor muyuz, atıştırmıyorsak öğle yemeğinde porsiyon kontrolü sağlayabiliyor muyuz, kahvaltı yapmadığımızda öğleye kadar kendimizi nasıl hissediyoruz? Bu soruların cevabı doğrultusunda aslında kahvaltı öğününü atlayıp atlamayacağımıza karar vermeliyiz. Kısaca kendi vücudumuzu dinlemeliyiz.

Eğer sabahları tok uyanıyorsak, öğleye kadar bitkin hissetmiyor veya bir şeyler atıştırma ihtiyacı duymuyorsak, öğle yemeğinde de porsiyon kontrolünü sağlayabiliyorsak kahvaltı etmemiz şart değil. Fakat kahvaltı yapmadığınızda enerjiniz olmuyor, öğleye kadar atıştırmadan duramıyor ve öğlen yemeğinde porsiyon kontrolü sağlayamıyorsanız bu durumda kahvaltıyı atlamamak en doğru tercih olacaktır. Böyle durumlarda eğer kahvaltı yapmıyorsanız iştah kontrolü sağlayamayıp gece yatana kadar sürecek bir doymama hissi, tatlı ihtiyacıyla karşı karşıya kalabilirsiniz bu da kilo artışına neden olabilir.

Kısacası eğer ciddi bir rahatsızlığınız yoksa ya da kahvaltı öncesinde veya sonrasında ilaç almanız gerekmiyorsa vücudunuzun verdiği sinyallere göre kahvaltı edip etmemeye karar vermeniz en doğrusu olacaktır.

Peki kahvaltı tercihlerimiz nasıl olmalıdır?

Öncelikle kendinize uygun sağlıklı besinlerden oluşan bir kahvaltı düzeni oluşturmaya dikkat edin. Çalışıyor ya da okuyorsanız pratik şeylere yönelerek simit poğaça ile kahvaltıyı geçiştirmemeye çalışın. Sağlıklı bir kahvaltı dengeli olarak protein, kompleks karbonhidrat ve kaliteli yağ içermelidir. Popüler olan kahvaltılık gevreklerinin içerisinde ilave şeker bulunur. Bu hem gereksiz şeker alımına hem de kahvaltıdan kısa süre sonra acıkmanıza neden olur. Kahvaltıda tüketeceğiniz tam tahıllı ürünler tokluk sürenizi uzatıp daha geç acıkmanızı sağlamaktadır. Bu nedenle kahvaltıda beyaz ekmek yerine buğday, çavdar, tam tahıllı ekmekleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca peynir, yumurta gibi protein kaynaklarını, kaliteli yağlardan da zeytin veya cevizi kahvaltınıza dahil etmeye çalışın. Eğer klasik kahvaltılardan hoşlanmıyorsanız yoğurt, yulaf ve meyve güzel bir opsiyon olacaktır.

Bizlere nutritiondiariess instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.