Öncelikle posa nedir sorusunun cevabını verecek olursak, posa bir diğer ismiyle diyet lifi vücudumuzun sindiremediği ve kan dolaşımında emilimini yapamadığı karbonhidrat çeşididir. Posa, vücutta diğer karbonhidratlar gibi enerjiye dönüşemez ve vücuttan kullanılmadan uzaklaştırılır.Midede parçalanamayan posa su ile birleştiğinde şişer bu da midenin boşalmasını geciktirerek tokluk süresini uzatır. Bu özelliğiyle posa, kilo kaybını sağlamaya oldukça yardımcı olmaktadır.
Posanın Vücudumuzdaki Görevleri Nelerdir?
- Barsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler.
- Lif içerikleri yüksek olduğundan çiğneme süresini uzatır bu da daha az yiyecek tüketimine ve daha uzun süre tokluk sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olmaktadır.
- Kötü kolesterol düzeyini azaltarak kan kolesterol düzeyini iyileştirir.
- Obezite, hipertansiyon, hemoroit, diyare, kolon-rektum kanseri ve kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etkisi bulunmaktadır.
- Enerji ve yağ içeriğinin az olmasının yanında su tutucu özelliği ile midede hacim sağlayarak midenin geç boşalmasını sağlar ve açlık hissini geciktirir.
- Glikoz ve insülin metabolizmasını düzenleyerek diyabet hastalığının kontrol edilmesine yardımcı olur.
Günlük Ne Kadar Posa Tüketilmeli?
Obezite, hipertansiyon, hemoroit, diyare, kolon-rektum kanseri ve kalp damar hastalıklarından korunmak için diyet içeriğinde posa miktarının fazla olması gerekmektedir. Günlük önerilen posa miktarı yetişkinlerde 25-30 gramdır.
Posa Yönünden Zengin Besinler Nelerdir?
Sert kabuklu meyveler, baklagiller, tahıl ürünleri, sebzeler ve meyveler posa yönünden zengin besinlerdir. Sebze ve meyvelerde posa dış kabukta bulunduğundan bu besinler soyulmadan tüketilmelidir. Bu nedenle meyve ve sebzelerinin sularının tüketimi yerine kendilerinin yenmesi posa alımı açısından daha doğru bir tercihtir.
Posa Alımımızı Nasıl Arttırabiliriz?
- Beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya bulgur, ekmek ve makarna tüketiminde ise tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.
- Meyve ve sebzeler kabuğuyla tüketilmeli, suları tercih edilmemelidir.
- Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketimine özen gösterilmelidir.
Fazla Posa Zararlı Mıdır?
Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi posa da fazla tüketildiğinde bir takım problemlere sebep olmaktadır. Yetişkinlerde günde 50 gram, çocuklarda ise 15 gramdan fazla posa tüketimi bazı vitamin ve minerallerin emilimini azaltmakla birlikte gaz, diyare (ishal) ve şişkinliğe sebep olabilmektedir. Ayrıca yüksek posalı besin tüketimi iştahı baskılayıp besin değeri yüksek gıdaların tüketimini azaltabilir.
Bizlere nutritiondiariess instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.