Mardin-Midyat köylerinde yaşayan büyük bir kesimin yıllarca ekmek kapısıydı Beyrut. Rahmetli babam, babaannem ve halalarım uzun yıllar ülkemizde iş ve aş bulamadıkları için orada çalışmak zorunda kaldı. Bu amaçla, köyüm olan Şoruzbah(Çavuşlu) halkının hemen hemen yarısı Beyrut'a göç etmişti.

Kültür ve medeniyet şehri Beyrut'a gidenlerin görgü ve bilgileri arttı. Oradan çok şey öğrenerek geri döndüler. Çok azı orada kaldı. Sanat ve ticaret öğrendiler. Medeniyet gördüler.

Beyrut halkı, arap dünyası içinde en modern ve çağdaş toplumdur. Yaşam tarzları Avrupa varidir.

15 yıl önce Şubat 2005'te eski Lübnan Başbakanı Rafik Hariri limandan uzak olmayan bir yerde 1 000 kg patlayıcıyla öldürüldü. Onunla birlikte 22 kişi de havaya uçuruldu.

Lübnan halkı; patlamalar, uzun yıllar süren iç savaşlar, ekonomik kriz, siyasi kaos ve yolsuzluklardan dolayı büyük üzüntüler, maddi ve manevi yıkımlar yaşadı. Trajedik olaylardan usandılar. Nüfusunun yarısına yakını yurt dışına göç etmek zorunda kaldı. Ülkemizden ev alanların sayısı az değil.

Dünya Bankası Kasım ayında Lübnan'da yoksulluğun bu yıl % 30'dan % 50'ye yükseleceğini tahmin ediyor. Bu hesap, pandeminin etkisi dikkate alınmadan yapılmış.

Son olarak Beyrut limanında Beyrut'un büyük kesimlerini yerle bir eden büyük bir patlama oldu. Ölü ve yaralı sayısı her geçen gün artmakta. Şu ana kadar gelen haberlere göre 150 ölü, 5000 yaralı, binlerce evsiz ve onlarca kişinin de hala kayıp olduğu belirtiliyor. Hükümet yetkilileri, zararın 10-15 milyar dolar arasında olduğunu söylüyor.

Gönüllüler ordu birlikleri ile birlikte sokakları, binaları ve hastaneleri temizlemek için çalışmalara başladı. Hükümet de konuyu soruşturmak amacıyla bir komite oluşturdu.

Lübnanlı yetkililer, altı yıl boyunca yerleşim yerlerine yakın bir yere 2.750 ton amonyum nitrat bırakıldığı için birbirlerini suçlamaya başladılar. Soruşturma bitene kadar 16 liman görevlisi ev hapsinde tutuluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Perşembe günü Beyrut'a giden ilk lider oldu. Tarihinde en kötü mali krizlerden biri yaşanıyor. Mali krizi hafifletmek için milyarlarca dolarlık yardım almanın önündeki en büyük engel mevcut siyasal sistemdir. Macron, siyasi sistemde değişiklik yapılması için baskı yapıyor. Fransa'nın, uluslararası yardımı koordine etmek için çalışacağını ancak 'reform yapılmazsa Lübnan'ın batmaya devam edeceğini, tüm siyasi güçlerle görüşmek' istediğini belirtiyor Macron. Protestoculara da 'size garanti ederim, yardım yozlaşmış ellere gitmeyecek' dedi.

Patlamadan bu yana Türkiye, Fransa, Almanya ve körfez ülkelerinin uçakları kurtarma ekipleri, tıbbi malzeme ve ekipman götürdü. Dünya Gıda Programı çerçevesinde de yardımlar yapılıyor.

Halk yöneticilere çok öfkeli. Protestolar başladı.

Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un onayıyla 2017 yılında Ürdün Büyükelçiliğine atanan Tracy Chamoun, devletin ihmaline, hırsızlığına ve yalana karşı protesto amacıyla bir büyükelçi olarak istifa ettiğini söyledi. Lübnan'ın Ürdün Büyükelçisi ayrıca 'Bu felaket bir zil çaldı. Hiç birine merhamet göstermemeliyiz ve hepsi gitmeli. Bu tamamen ihmaldir.' diye ekledi.

Milletvekili Marwan Hamadeh de istifa etti.

Hükümet, orduya tam yetki vererek 2 haftalık olağanüstü hal ilan etti.

Gümrük departmanı müdürünün limandaki bir hangarda depolanan büyük miktarda amonyum nitrat stoğunun tehlike oluşturduğu konusunda defalarca yetkilileri uyardığı söyleniyor.

Limandaki tahıl siloları, ülkenin tahıllarının hemen hemen % 85 ini oluşturuyordu. Bunlar tahribata uğradı. İsrail bile insani yardım teklifinde bulundu.

Bir çok şiire ve romana konu olan Lübnan. Sesiyle milyonlarca insanı büyüleyen Feyruz'un memleketi. Beyaz Karlar ülkesi. Arap dünyasına modernleşmenin yayıldığı coğrafya. Küçük Ortadoğu diyarı. İlia Ebu Madi, Cibran Halil Cibran, Nizar Kabbani, Mahmut Derviş ve Şefik Maluf'un sevgilisi olan ülke. Emin Maalouf'un romanlarında ve Nizar Kabbani'nin şiirlerinde mücessem hale geliyor. Kabbani 'Beyrut Sevgilim' adlı şiirine şöyle başlıyor:

Beyrut, dünyanın sevgilisi

Kim aldı yakut taşlı bileziklerini

Efsunlu mührünü kim haczetti

Kim kesti altın bileziklerini.

Sadece bilezikler değil kesilen. Ölümler, acılar, kan, gözyaşı ve ağıtlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ülkenin siyasi istikrara kavuşması için girişimlerde bulunacağını umuyorum.

Mardin halkı; Beyrut'lu güzel insanlara geçmiş olsun dileklerini iletiyor. Vefat edenlere rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyor. Kan ve gözyaşının dinmesi için dua ediyor.