Ev kadınları dışarıda bir işte çalışmasalar da evde tüm gün evin temizliği, kahvaltı, akşam yemeği, çocuğunun okula hazırlanması gibi birçok işleri yerine getirmektedirler. Çalışan kadın ise sabah kahvaltıyı hazırlayıp çocuğunu okula yollayıp evi toparlayıp işe gidip akşam gelince de akşam yemeği yapmakla sorumludurlar. Erkeklerin kadınlara yardımcı olmaması durumunda kadınların yükü daha da artmaktadır. O yüzden erkek çocuklara daha küçükken anneye veya babaya ev işlerinde yardım etmesi alıştırılmalıdır. Çocuk böylelikle küçükken beyninde sadece kadınların iş yapacağını değil de erkeklerin de iş yapabileceği yer eder.

Ev Kadınıyla Çalışan Kadın'ın Ruh Sağlığı Nasıl Olur?

Her ev kadını yemek yendikten sonra 'ellerine sağlık' denmesini ister. Fakat yapılan araştırmalara göre ev kadınlarıyla çalışan kadınların bu sözcükten memnun olma oranı arasında fark olduğu tespit edilmiştir. Ev kadınlarının çalışan kadınlara oranla daha fazla memnun olduğu tespit edilmiştir.

Ev kadınları ne kadar dışarıda vakitlerini geçirseler de bir an önce eve gitme isteği ve evde yarım bıraktıkları ev işlerini tamamlama sorumluluğuyla evi sürekli psikolojik olarak düşünürler. Çalışan kadınlarda ise bu sorumluluk duygusu iki katına çıkar. Hem ev işi hem de dışarıda yaptıkları iş hakkında psikolojik olarak düşünme oranı daha fazladır. Sinirlilik olarak bakılırsa da hemen hemen iki kategorideki kadınlarında da oranı birbirine yakındır.

!!!Türkiye'de Çalışan Kadın Olmak

Öncelikle bir kadın olarak bakıldığı zaman çalışmanın kadına birçok avantajı olduğu göz önünde bulundurmalıdır.

Kadının çalışmasının en büyük avantajı da kendi ayakları üzerinde durabilmesidir. Kimseye boyun eğmeden veya eşinden para istemeden sadece kendi çalıştığı işten kazandığı parayla ihtiyaçlarını gidermesi söz konusudur. Türkiye'de çalışan kadın olmak, diğer ülkelere nazaran daha zorludur. Çalışan kadınlar, ev kadınlarına nazaran daha çok stres altındadır. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi de cinsel istismara uğrama düşüncesidir. Diğer bir problem ise kadınların erkeklere göre daha az maaş almasıdır. Kadınların erkeklerden daha fazla çalıştığı bilinmektedir. Ayrıca bazı ailelerde şöyle bir düşünce vardır; 'kadının çalışmasına ne gerek var'. Bu ve buna benzer sözler de söyledikleri bilinmektedir. İş esnasında çıkan bazı problemlerin de kadının üzerine atılması söz konusudur. Kadının bir işi beceremediği ve bunun da sonuç olarak evde oturup ev işi yapmasından hemen söz edilmektedir.

Ev Kadını İşçi Midir?

İşçi bayramlarından en çok merak edilen sorularda bir tanesi de ev kadınlarının işçi olup olmadığıdır. Ev kadınlarının yaptığı işlere bakarsak; sabah kahvaltıyı hazırlamak, çocuğu okula hazırlamak, ev temizliğini ve akşam yemeğini yapmak, akşam eşinin ve çocuğunun işlerine yardımcı olmak, sizce de bir işçinin yaptığı işten daha fazla değil midir?

Sürekli olarak ve bir sirkülasyon içerisinde, belirli tatiller ve sigorta gibi olanaklar olmaksızın bir işçiden daha fazla çalışan ev kadınları; evet, işçidirler. Hatta işçiden daha fazlası bir emekçidirler.

Kadınları çalışan veya çalışmayan olarak kategorilendirirsek de hepsinin birer iyi emektar olduğunu unutmamalıyız.