Kişisel gelişim, kişinin kendini isteyerek veya istemeyerek katıldığı ortamlardan, okuduğu kitaplardan, tanıdığı yeni insanlardan, gezdiği şehir veya ülkelerden kazandığı bilgilerle kendini geliştirmesine denir. Toplumumuzda bu durum çok konuşulmasa da aslında kişinin kendisi için yapacağı gelecek planlarında kendi bilgi birikimi ve yapabileceği yapamayacağı şeyleri tartmasında kişisel gelişim büyük bir rol oynar. Çünkü kişi, bilgi birikimi ve kazandığı tecrübelerle bir yol alabilir.

Hiç bilmediği bir iş için yol alması, kişinin zamanını çok fazla elinden alabilir. Bunun yerine var olan bilgilerle hareket ederek ve aynı yolda daha da ilerleyerek gitmek her zaman kişisel gelişim için daha sağlıklı olur.

Toplumun kişisel gelişime bakış açısı nedir?

'Toplum' denilen kişiler birliği, yani tek bir ağız denilen grup genellikle kişinin yapıp yapabileceği değil de çoğunluğa göre kişinin kendisini zorlayarak yapması taraftarıdır. Buna ayak uydurmayan kişileri de bir nevi bir aykırı insan olarak görmektedirler. Toplumdan topluma değişen kişisel bakış düşüncesi, kimileri için sadece fazla zaman kaybetmektir. Kimileri içinde o harcanan zamanları kaliteli geçirip kişinin kendisine saygınlık kazandırmasıdır. Bazen sadece toplumun söylediği şeylerle değil de sadece kendi düşüncelerimiz doğrultusunda ilerlemek daha mantıklıdır.

Aslında bakılırsa kişinin kendini geliştirmesi toplumu da etkilemektedir. Örneğin, ilk yardım konusunda bilgisi olan bir kişi, karşılaştığı herhangi bir kaza sonucunda bilinçli bir şekilde kendini tanıtıp yaptığı müdahalelerle, topluma bilinçsizce bir şey yapılmaması gerektiğini ve nelerin yapılması gerektiğini göstermektedir.

Kişisel gelişimin faydaları ve zararları nelerdir?

Bir kişinin kendini geliştirmesinin faydalarının olduğu bilindiği gibi zararları da vardır. Faydalarına bakacak olursak; kişinin birden fazla dil bilmesi, çok gezmesi, çok fazla insan tanıması, fazlaca kitap okuması kendisine kattığı en büyük şeylerdir. Fakat bu kadar şeyi yaparken insan tabii ki dezavantajlarını da görebiliyor. Örneğin çok fazla kitap okuduğunda ve bunlar aynı tür olmadığında küçük bir çatışmanın içerisinde kalıp kafa karışıklığı içerisinde kalmış olabiliyor.

Bunun dışında çok fazla insan tanıyarak da fiziksel olmasa bile zihinsel olarak aşırı düşünce karışıklığından yorgun olabiliyor. Ama her güzel şeyin arkasında çoğu zaman bir zorluğun olması gibi bazı problemler yaşanmaktadır.

Psikolojik olarak kişi kendini ne zaman toparlarsa ve hayatını düzene koyabilirse o zaman kişisel gelişimi başarabileceğini görebiliriz. Brian Tracy'in de dediği gibi 'Yaşamınız ve işiniz ancak siz iyiye gidiyorsanız iyiye gider' sözüyle psikolojinin de kişisel gelişimde büyük bir etkisinin olacağını düşünmeliyiz.