Toplum baskısı, kişinin yıllardır belirli şeylere dayatılmış olan bir toplum tarafından kişiye zarar verip vermediğini sormaksızın sadece toplum doğru gördüğü için kabul edilip kişiye psikolojik yeri geldiğinde ise fiziksel baskı uygulanmasına denir.

Toplum Baskısının İnsan Üzerine Etkisi Nedir?

İnsan üzerine etkisi hem psikolojik hem de fiziksel olmaktadır. Toplum geçmişten gelmiş olan bazı kuralları sorgulamadan, tartmadan, insana ne kadar zarar vereceğine bakmadan sadece etraftaki insanlar öyle kabul gördükleri için kişiye zorla baskı yapılmaktadır. Kişi kaç yaşında olursa olsun anne rahmine düştükten sonra yaşama, sorgulama, barınma gibi haklarına sahiptir. Kişiye yapılan bu gibi psikolojik baskılar kişinin işine, ailesine, çevresindeki insanlara, en önemlisi ise yaşama sevince zarar verebilir. Bu gibi zararlarla kişinin hayattan zevk alamaması, mesleğini severek yapamaması ve bunun sonucunda da çevredeki insanları etkilemesi söz konusudur.

Toplum Baskısının Çocukların Üzerine Etkisi Nedir?

Çocukların en büyük rol modeli ailesi olduğunu söylesek de yine en büyük etkenlerden biri de toplum ve çevresidir. Çocuk ailesi tarafından ne kadar uyarılsa da bilinçlendirilse de çocuğu etkileyen arkadaşlarıdır. Çocuğun topluma saygılı, insan hayatına zarar vermediği sürece gelenek ve göreneklere saygı duyması gerektiğini, gördüğü yanlışı uyarması gerektiğini konusunda bilinçlendirilmelidir. Toplumun belirlediği kurallar, bir çocuğa yüklendiğinde bu durum çocuğun travma yaşaması gelecekte seçeceği mesleği, çevresindeki insanlarla iletişimini, hayatta kendi ayakları üzerinde durup sorumluluk sahibi olması gibi birçok şeyi etkilemektedir.

Toplum baskısına örnek vermek gerekirse, Doğu'da küçük yaşta evlendirilen kız çocuklarıdır. Kız çocukları erkek çocuklara nazaran bir tık da olsa eğitim konusunda önde tutulmalıdır. Çünkü ne kadar söylersek söyleyelim belirli kuralları olan bu toplumda, kadınların erkeklere göre baktığımızda çalışması daha zordur. Kadınlara çalıştığı zaman kötü gözle bakılması, geç saatlerde işten eve dönerken yaşadıkları problemler gibi birçok etkeni göz önünde bulundurarak, kız çocuklarının okutulması biraz önde olmalıdır.

Toplum Baskısının Olumlu Yanları Neler?

Olumlu yanlar olarak baktığımızda toplumun bazı ahlak kuralları, kişiye verilen söz hakları gibi yanları da vardır. Kişi madde kullanımı, çevresindeki insanları konuşurken söz hakkı tanımaması, sürekli anlayıp dinlemeden tartışmalar çıkarması gibi çevreyi etkileyen olumsuz etkenler konusunda bilinçlendirilmesi toplum baskısının olumlu yanlarından sayılabilir. Kişi bu olumlu baskıları kabul etmediği sürece ortaya çıkabilecek herhangi bir olumsuz vakaya hazır olmalıdır. Kişi, bu gibi önemli uyarıları göz önünde bulundurmayınca özgürlüğünün kısıtlanmasının, yani hapis cezasına çarptırılması gibi kişiyi sıkıntıya sokacak durumlarla karşı karşıya kalabilir.

Toplum baskısını azaltmak ya da çoğaltmak tamamen toplumdaki bilinçli insanların elindedir.