Sosyal sorunların çözümüne yönelik anlamlı çabaların bütünü olan sosyal politika, toplumun içinde bulunduğu çevresel şartlardan ve toplumdaki iç hareketlerinden etkilenen dinamik bir yapıya sahiptir. Bu durumu bİlim insanı Mehmet Merve Özaydın, tarihi gelişim sürecinde refah devleti yaklaşımında yaşanan krizler nedeniyle ekonomik ve sosyal hayatı etkileyen köklü değişimler sosyal politikanın amaç, kapsam, fonksiyon ve araçlarında önemli değişikliklere neden olmuştur/olmaktadır şeklinde değerlendirmektedir.Bu değişiklikler, batılı ülkelerde yaşanmış olan sosyal, siyasal, yasal ve iktisadi gelişmelerin bütününden oluşmaktadır. Onur Sunal bu durumu 'isteğe bağlı ve merhamet esasına dayalı toplumsal yardımlaşma yerini, eşit haklara sahip bireylerin toplumsal risklere karşı kurumsal yollardan korunduğu, sosyal politika uygulamalarına bırakmış olmasından kaynaklanıyor' şeklinde açıklamaktadır.

Bilim insanı Halis Yunus Ersöz yaptığı çalışmada sosyal politika kavramının öğretide 'sosyal siyaset', 'sosyal ekonomi', 'toplumsal politika', çalışma ekonomisi', 'endüstri politikası' veya 'sosyal refah hizmet politikaları' adı altında incelendiğini tespitinde bulunmuştur.Sosyal politika, kavramı; tanımı konusunda uzlaşmaya varılamayan kavramlardan biridir. Politika, kelime anlamı itibarıyla, hedefe ulaşmak konusunda izlenen yol anlamına gelmektedir. Bu hedef, yaşamın her alanına ilişkin olabilir. Bununla birlikte, hedefe ulaşabilmek konusunda izlenecek yollar, hiçbir zaman tek değildir. Genellikle, ulaşılmak istenen noktaya götürebilecek birçok değişik yol içerisinden biri ya da birkaçı seçilir ve diğerleri elenir. Bu nedenle, bir politikanın varlığından bahsedebilmek için öncelikle bazı seçilmiş hedeflere ulaşabilmek amacıyla oluşturulmuş sistematik bir hareket planı olması gerekmektedir. Daha önce görüşlerine yer verdiğimiz Onur Sunal'ın bu açıdan yaptığı değerlendirmelerde şu yaklaşımı ileri sürmektedir: 'Sosyal politika, toplumsal eşitsizlikleri azaltmayı hedefleyen uygulamalar ve düşünceler bütünü olarak tanımlanabilir. Bir başka değişle, sosyal politikanın amacı, bir toplumda sosyal adaleti tesis etmektedir'

Sosyal politika; piyasa ilişkilerine müdahale eden, toplumun tamamını kapsamayı amaçlayan ve hak temelli bir yapıdan; belirli dezavantajlı gruplara koruma sağlamayı amaçlayan sınırlı bir yapıya yönelmektedir. Mehmet Merve Özaydın'a göre geniş anlamda sosyal politika tanımına karşılık gelen bu değişim, sosyal politikayı çalışma temelli bir yapıdan bakım temelli bir yapıya dönüştürerek aslında tanımın aksine daha sınırlı bir alana terk etmektedir.