Türk Milli Eğitiminin amaçları ve temel ilkeleri de yine 1739 sayılı Kanunda (Madde 2-17) tüm vatandaşları kucaklayacak ve bütünleştirecek nitelikte ve 'demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti'anlayışıyla düzenlenmiştir.

1939 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu çokönemli bir kanundur.Hatta yasa tekniği, içeriği ve sadeliği bakımındanTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin çıkardığı en mükemmel kanunlardan biridir. Bu Kanunun 'genel amaçlar'başlıklı 2 nci maddesinde yer alan hüküm Devletimizin bekası, Milletimizin bütünlüğü ve geleceği, Cumhuriyet rejiminin varlığı ve devamlılığı açısından hayati öneme sahiptir.

Yine Türk Milli Eğitiminin (14) temel ilkeleri arasında 'Atatürk İnkılap ve İlkeleri ve Atatürk Milliyetçiliği', 'Eğitim hakkı', 'Fırsat ve imkan eşitliği', 'Demokrasi eğitimi've 'Laiklik'ilkelerinin de bulunduğunu özenle hatırlayalım.

Belirttiğimiz Anayasal ve yasal hükümleri özenle ve hiçbir zaman unutmamak koşuluyla hafızamızda tutarak, Başöğretmen ATATÜRK'ün bazı sözlerini/vecizelerini yeniden hatırlayalım:

'Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakar öğretmenleri ve eğiticileri, sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakarlığınız derecesiyle mütenasip bulunacaktır.

Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister.' (1924)

'Eğitimdir ki bir milleti ya özgür bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da bir milleti esaret ve sefalete terkeder.' (1925)

'Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en fedakar ve muhterem unsurlarıdır.' (1923)

'Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenlerden, eğiticiden yoksun bir millet, henüz millet namını almak istidadını kesbetmemiştir.'

'Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız. Her kanaat muhteremdir.' (2.12.1923)

'Hakikatı konuşmaktan korkmayınız.' (1926)

'Muallimler, Cumhuriyetin muvvafakiyeti, sizin muvaffakiyetiniz olacaktır.

'Ey yükselen yeni nesil! gelecek sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.'

'Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verilen değerle ölçülür.'

Lütfen bu veciz ifadeleri de hafızamızın diğer bir köşesinde özenle saklayalım.

Ayrıca şu güzel ve anlamlı, değerli sözleri de yeniden hatırlayalım:

'Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.' (Hz. Muhammet Sav.)

'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum. (Hz. Ali R.a)

'Öfkeyi, öfkesizlikle önlemek, bilginin ürünüdür.' (Hz. Ali R.a)

'Bir ülkede namuslu insanlar, en az namussuzlar kadar cesur olmazsa, o ülke mutlaka batar.'(İ. İnönü)

Sizlere hatırlattığım bu veciz sözler ve özellikle Anayasa ve temel yasa hükümleri, görevi insanı eğitmek, yetiştirmek ve ona ilmi, fenni öğretmek olan ÖĞRETMENİN görevinin ne kadar önemli olduğunu, bu nitelikli görevin ancak öğretmenler tarafından yerine getirilebileceğini yeterince ortaya koymaktadır.