Alkali beslenme asit içeren gıdaların yerini alkali gıdaların almasıdır. Alkali diyete geçilmesindeki amaç vücudun asit üretmesine neden olan besinlerin zararlı oluşudur. Bu beslenmede pH değeri 7 den büyük olan besinlerin yerine düşük asit içeren besinler tercih edilir.
 

Vücuttaki asit seviyesi Ph değeri ile ifade edilir. pH değerinin tehlikeli düzeyde değişmesi vücudun sağlığını olumsuz etkiler. Asit seviyesinin düşürülmesi içinde alkali besinler kullanılır. Bu beslenmede düşük asitli meyve ve sebzeler tüketilir. Nişastalı olmayan sebzeler, meyveler, kestane veya kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, barbunya ve fasulye gibi baklagiller alkali diyete uygundur. Alkali beslenmede et tüketimi sınırlandırılır. Ayrıca pancar, brokoli, bezelye, mantar gibi yiyecekler de alkali diyete uygudur. Bu tüketim hastalıkların iyileşmesi aşamasında vücudun daha az asidik olmasını sağlar.
 

Alkali beslenme kalp sağlığına faydalıdır. Böbrek sağlığını destekler. Bağışıklığı güçlendirir. Kilo vermeyi sağlar. Kemikleri güçlendirebilir. Diyabet riskini azaltır. Ancak bu beslenme türünde et tüketimi sınırlandırıldığı için bazı zararları da vardır. Bu zararların başında protein eksikliği, kalsiyum ve B12 eksikliği gelir. Bu beslenme türü vegan bireyler için de uygundur.
 

Alkali oranı en yüksek besinler limon, avokado ve greyfurttur. Alkali diyette tüketilmemesi önerilen başlıca gıdalar kırmızı et, kümes hayvanları, konserve ürünler, işlenmiş gıdalar ve rafine şekerli besinlerdir.