İlk başlarda hepimiz etkilendik, adeta büyülendik ve hayatımıza getireceği olumlu etkilere odaklandık. Yapay zeka yaşadığımız dönem için tekerleğin – elektriğin bulunuşuna eşdeğerdi bizler için. Ancak gün geçtikçe aklı eren herkes sorgulamaya başladı. Yapay zeka zararsız değildi. Aklı hinliğe çalışan kişilerin elinde olduğu zaman tehlikeliden de öteydi. Peki yapay zeka nasıl tehlikeli bir hale gelebilir?
Yapay zekanın eğitildiği algoritmalarda kullanılan veriler insana bağlı olduğundan, ister istemez bizim önyargılarımız da bu veri tabanına etki edebilir. Veri tabanına sadece belli bir grup insanı kapsayacak veriler eklersek bunun dışında kalan gruplardan yapay zekanın haberi olmayacaktır. Mesela yüz özelliklerini kullanarak eğittiğimiz bir yapay zeka sistemimiz olsun biz bu sisteme ağırlıklı olarak beyaz ırka ait verileri eklersek siyahi yüzlerde yapay zekanın hiçbir etkisi olmayacaktır.
Bir diğer konu yapay zeka sistemlerinin karar verme statüsü. Örneğin bir dronumuz olsun ve roket ateşleyebilsin. Bu aşamada kontrolü yapay zekaya bırakabilir miyiz? Ya da otonom otomobillerde yola aniden çıkan bir çocuk ya da bir hayvan için yapay zeka duruma tepki verebilir mi?
Bir başka sorun yapay zeka sistemlerinde kullanılan veri tabanlarının oluşturulması. Bu veriler bizlerin rızası olmadan bu sistemlerde kullanılıyor. Çoğu zaman sosyal medya ortamında ya da indirdiğimiz uygulamalarda önümüze gelen metinleri okumadan tamam tuşuna basıp geçiyoruz. Bu aşamada nelere izin vermiş oluyoruz? Hangi görselimize, hangi arşivimize erişim için kapı açıyoruz?
Yapay zeka uygulamalarında tüm ülkeler yarış halinde. Bu yarışta önde olanın dünyanın hükümdarı olacağı düşünülüyor. Amerika, Çin ve Rusya için bu çok önemli. Peki ya diğer ülkeler? Onlar yapay zeka dünyasında yer alma fırsatı bulabilecek mi? Ya da pastanın tamamı yenildi mi?
Yapay zekanın bir sorumluluk taşıyıp taşımadığı konusu da sıkıntılı. Yapay zeka bir şekilde müzik besteleyebiliyor, roman yazabiliyor, film senaryosu oluşturabiliyor. Peki kullandığı veri tabanlarından harmanlanan bu eserlerin mülkiyet hakkı kime ait? Ya da yapay zeka tarafından biraz oradan biraz buradan şeklinde esinlenilen kısımlar için telif hakkı söz konusu mu?
Peki yapay zeka zamanla insanların işlerini elinden alabilir mi? İşsizlik artar mı? Bu sosyal ve ekonomik anlamda bir buhrana yol açar mı? Bununla ilgili çeşitli filmler var. Peki bu filmlerin ne kadarı gerçek olabilir? Yapay zeka şu an bir insanın yapabileceği hassasiyet ve bilgi birikimi kapsamında onun yerini alamaz. Ancak biz yapay zekayı geliştirip kullanan tarafla, onun bizi ele geçirdiği taraf arasında kalmamaya dikkat etmeliyiz.