Gerek hayırseverlik gerek sorumluluk anlayışına ve bilincine sahip bireyler bir araya gelerek örgütlü olarak bu amaçlarını gerçekleştirmek isterler. Toplumsal sorunların çözümü için oluşturulan ve kar amacı gütmeyerek sorun çözmeye odaklanan, önceleri yalnız dernek veya vakıf niteliğinde olan bu kuruluşlar devlet ve işletmelerin gücünü kullanmadıkları için sivil toplum kurumu olarak tanımlandılar.
Önemli işlevleri yerine getiren devlet ve kar odaklı kuruluş ve işletmelerin gücüne sahip olmadıkları için sivil toplum kuruluşları olarak tanımlanan bu kurumların yaptıkları faaliyetler sosyal nitelikli faaliyetler olup bu faaliyetler için çalışan gönüllüler de bir girişimcinin sahip olduğu niteliklere sahip olmamalarına rağmen uğraşıları sosyal niteliklidir.
Yanlış olmakla beraber uygulamada sivil toplum kuruluşlarının sosyal faaliyet amaçlı yaptıkları girişimler için 'sosyal girişimcilik' ve 'sosyal girişimci' kavramları kullanılmaktadır. Sosyal girişimcilik kavramının temelleri çok eskiye gitse de 1990'lardan sonra yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde sosyal girişimcilik kar amaçsız sivil toplum kuruluşları yanısıra değişime uğrayan sosyal sorumluluklarının niteliği dolayısıyla kar amaçsız işletmeler tarafından da kullanılmaktadır.
Her geçen gün egemen sermayenin hakimiyetini artırdığı küreselleşmenin bugünkü rekabet ortamında artık oluşturulmuş bütün organizasyonlar; geniş sosyal, çevresel ve ekonomik bir sistemin parçası olarak görülmekte ve tüm paydaşlar tarafından kurulmuş ortak bir girişim olarak kabul edilmektedir.
Yaşanan toplumsal değişim ve dönüşüm; girişimcilerin ve yöneticilerin yönetim anlayışlarını derinden etkilemiş, sadece ticari yaklaşımla ele alınan girişimcilik konusuna sosyal girişimciliğin de dahil edilmesinin gerekliliği doğmuştur. Bu bağlamda başarılı bir girişimcinin ticari olduğu kadar sosyal girişimcilik yönün de güçlü olması günümüz iş dünyasındaki varlığı açısından önemli hale gelmiştir.
Diğer bir değişle sorunlara toplumsal kalkınma anlayışı odaklı girişimcilik perspektifi ile yaklaşılması düşüncesinin ortaya çıkmasıyla birlikte, sosyal sorumluluk bağlamında sosyal girişim ve sosyal girişimcilik söz konusu olmaktadır.