Ağnam Vergisi Kanunu ile birlikte oluşturulmaya başlanan 'Türk vergi sistemi'; Cumhuriyet döneminde Osmanlı İmparatorluğundan devralınan vergi düzenini zaman içinde ekonomik ve sosyal yapıdaki değişikliklere uygun olarak tasfiye ederek kişilerin vergi yükünün daha adil bir biçimde dağılımını özenle sağlayan çağdaş bir vergi sistemini yapılandırmayı hedeflemiştir.

Amaç, çağdaş bir vergi düzeni kurmak hedefi olmakla birlikte milli ekonomik politikada zaman içindekonjonktürelve küresel dalgalanmalar, siyasi seçimleri kazanma güdüsü, sosyal ve demografik yapılardaki değişimler devletin yerine getirmekle yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin niteliklerini değiştirmesi sonucunda Osmanlı İmparatorluğu döneminde vergi düzeni kişiler üzerinde ağır yükler getiren adil olmayan bir yapıya sahipti. Cumhuriyet ile birlikte vergi düzeninde değişim süreci başladı. Bu değişimin ilk işareti TBMM'nin kuruluşu ile birlikte 1 Numaralı Kanun olarak kabul edilen Ağnam Vergisi ile gösterilmiştir.

maliyetleri artırmıştır. Bu nedenlerle kamu harcamaları artmıştır. Artan kamu harcamalarının karşılanabilmesi için sık sık vergi yapısında değişikliklere ihtiyaç doğmuştur.

Vergi sisteminde değişiklikler yapma ihtiyacı sürekli yeni vergi düzenlemelerinin yapılması zorunluluğunun doğmasına neden olmuştur. Bu nedenle sürekli olarak vergi sisteminde yapılan düzeltmeler, değişiklikler ve düzenlemeler ekonomik, sosyal, siyasal ve küresel gelişim ve değişimlerin etkisinde gerçekleşmiştir.

Cumhuriyetin ilanından bu yana 1929 yılında dünyada yaşanan genel ekonomik bunalımı, Dünya Savaşı, 1946'da çok partili sisteme geçiş, 1950 yılında iktidar değişimi ile ekonomik sistemde başlayan liberalleşme, 27 Mayıs darbesi, 12 Mart Muhtırası, Kıbrıs Barış Harekatı, 12 Eylül darbesi, terör ve 1982'den itibaren başlayarak kademeli olarak küresel finansal piyasalara entegrasyon, 1970 yılı finansman kanunları, 24 Ocak Kararları, Türk Lirası'nın Konvertibilitesi, 1994 Krizi, 1999 depremleri, 2001 krizi, 2008 dünya krizi ile son günlerde yaşanan Corona-19 gibi nedenlerle vergi kanunlarında dolayısıyla vergi sisteminde ciddi değişiklikler yapılmıştır.

Vergi hukukunun belirtilen süre içinde gelişimi maddi vergi hukuku kapsamında Vergilendirme Tekniğine ilişkin Usul Hukukunda da yeniden düzenlemeleri birlikte getirmiştir. Maddi vergi hukukunda konu, yeni vergiler, mükellef, matrah gibi verginin yapısı ile ilgili esasların yeniden düzenlenmesi dolayısıyla vergi kanunlarında yapılan değişiklikler, verginin tespit ve tahsili için uyulması zorunlu genel kurallar ile uygulama esaslarını kapsayan Vergi Usul Kanununda ve Amme Alacakları Tahsili Kanununda amaca uygun olarak değişikliklerinin yapılmasını gerektirmiştir.