Geçtiğimiz hafta TBMM kabul edilen 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılan düzenlemeyle imalat ve ar-ge faaliyetlerinde bulunan vergi mükellefleri için hem Katma Değer Vergisi hem de gelir/kurumlar vergileri için önemli vergisel avantajlar sağlanıyor.

Yasada yer alan 16. madde ile 213 sayılı Vergi Usul Kanuna eklenen geçici 30. maddede imalat sanayiinde faaliyette bulunan veya 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kanunu, 5746 sayılı AR-GE kanunu ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere, 2019 takvim yılı sonuna kadar iktisap edilen yeni makina ve teçhizat ile aynı tarihe kadar yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilen yeni makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman oran ve süreleri, Maliye Bakanlığınca bu Kanunun 315 inci maddesine göre tespit ve ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplama imkanı getirilmektedir.

Yasada yer alan 31 madde ile de 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanuna eklenen geçici 39. maddede yapılan düzenlemeyle 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri ile 4691 sayılı kanun kapsamında teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 5746 sayılı kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve 6550 sayılı kanun kapsamındaki araştırma laboratuarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri 31 Aralık 2019 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmektedir.

Yeni makina ve teçhizat alımında bulunacak olan mükelleflerin her iki vergi avantajından da faydalanılması için ön şart imalat sanayide faaliyette bulunması veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılması ile birlikte 6948 sayılı sanayi sicil belgesine sahip olması ve 31.12.2019 tarihine kadar bu yatırımları yapmış olmaları gerekmektedir. Bu vergisel avantajlardan yararlanmak için mükelleflerin yatırım teşvik belgesi almaları gerekmemektedir. Bu mükelleflere yatırım teşvik belgeli olsun veya olmasın imalatta kullanmak üzere 31.12.2019 tarihine kadar yapılan makine ve teçhizatlar KDV istisna olacak, VUK 315 maddesine göre belirlenen faydalı ömrün süresi 1/2 oranında uygulanarak amortisman uygulayacaklar.

Örneğin 100 bin TL bedeli bir makina alan kurumlar vergisi mükellefi yatırımcı bu makinaya ilişkin hesaplanacak olan 18 bin TL KDV'sini ödemeyecek, Bu makine için VUK göre 10 yıl olarak uygulanacak faydalı ömür süresi ise 5 yıl olarak uygulanacak bu şekilde gider olarak 10 bin TL yerine 20 bin TL gider yazarak 2 bin TL kurumlar vergisini eksik ödeyerek toplamda (18+2) 20 bin TL vergisel avantaj sağlamış olacaktır.

Yasa ile getirilen KDV İstisna kapsamında teslim yapan üreticiler yaptıkları teslimler nedeniyle yüklenmiş oldukları KDV'sini indirim yoluyla telafi edememesi halinde bu KDV'sini iade olarak talep edebileceklerdir.

Bu maddelerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ileri tarihlerde Maliye Bakanlığınca belirlenecektir.