Çoğunlukla 2-10 yaş arasındaki çocukları, özellikle de 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen ancak bazen yetişkinlerde de görülebilen yaygın bir viral hastalıktır. Son zamanlarda kreş ve ilköğretim düzeyinde sıkça rastlanmaya başladı. Daha çok sonbahar ve yaz aylarında görülse de mevsim şartlarının değişmesiyle hastalığın görüldüğü mevsimlerde değişiklik gösterebilir. Hijyen şartlarının sağlanamaması hastalığın başlıca sebeplerindendir. Görüldüğü yaş skalasını da göz önünde bulundurduğumuzda tuvalet sonrası el temizliğinin tam yapılmaması çocuklarda hastalığı meydana getiren temel sebeplerden biri olarak kabul edebiliriz.
 

Belirtileri yüksek ateş, iştahsızlık, karın ağrısı, halsizlik boğaz ağrısıdır. Mevsim geçişlerinde sıkça rastlanan nezle grip ile aynı belirtilere sahip olsa da 1-2 gün içinde el, ayak ve ağız içlerinde oluşan kırmızı lekeler hastalık ilerledikçe su toplayıp sonrasında deri döküntüsü şeklinde seyreder. Bu yaralar hastayı yiyip içme de dahil zorlayacak ölçüdedir. Tanısı bir hekim tarafından konulması gereken bu hastalık bulaş riski yüksek bir hastalıktır. Solunum yoluyla, tükürükle, yakın temas ve dışkı yolu ile bulaşabilir.
 

Bu sebeple anne babaların çocuklarına ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırmaları konusunda büyük görev düşmektedir. Hastalığın spesifik bir tedavisi ve aşısı yoktur. Hasta kişilerin şikayetlerine yönelik ve varsa komplikasyonlara yönelik tedaviler uygulanabilir. Hastalığın önlenebilmesi çocuklara kazandırılan el yıkama, kişisel eşyaların paylaşılmaması, bulaş riski bulanan kişilerden korunma ve ortam temizliği ile sağlanabilir.