0
6736 sayılı Mali Af ve Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması hakkındaki yasa 03.08.2016 tarihinde kabul edilmiş olup, Yasa'nın Resmi Gazete de yayınlanmasını izleyen ay başından itibaren yürürlüğe girecektir.
Yeniden yapılandırma ve Mali Af yasasının bize göre önceki af yasalarından farklı olarak eksik tarafları aşağıda kısaca özetlenmiştir;
1- İtilaflı olan mükellefler için yargılama Vergi Mahkemesinde veya BİM ve Danıştay aşamasında bulunanlarla ilgili yasada yer verilmeyen eksik hususlar nelerdir?
a- Yargılama süresince (mad. 3) bazı mükellefler vergi aslını ve VZC'yi ödeyerek dava açmış bulunmaktadır.
b- Dava devam ederken yasadan faydalanan mükelleflerde ödemeler yapıldığı için duruma göre mükellefe red ve iadesi gereken bir miktar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda yeni yasada ne gibi işlem yapılacağı hakkında herhangi bir açıklama bulunmamaktadır. Önceki af yasası olan 6111 sayılı yasanın 21. Maddesinde bu konuda çok açık bir hüküm bulunmaktadır.
2- Kesinleşmiş vergi borçları bağlamında (mad. 2) 30 Haziran 2016 döneminden önceki dönemlerle ilgili yasanın yürürlüğe girmesinden önce yatırılan paraların akıbeti nedir?
a- Yasa henüz Resmi Gazetede yayınlanmadığı için geçmiş dönemle ilgili veya yasanın kapsayacağı 30.06.2016 öncesi dönemlerle ilgili herhangi bir ödeme yapılmışsa bu paralar mükelleflere geri iade edilmez.
b- Yasanın yürürlük tarihinden önce yapılan ödemeler ancak borç yükünü hafifletir. Sonuçta toplam borç yükü azalmış olur.
c- Anapara açısından herhangi bir af veya indirim söz konusu değildir. Ancak, anapara 36 taksite kadar ileriye doğru bölünebilir, taksitlendirilebilir. Bu durumda anapara üzerine bir miktar Yİ-ÜFE eklenecektir.
d- Kesinleşmiş borçlar açısından taksitlendirme işlem borç vadesi 30.06.2016 sonrası için söz konusu değildir. Vadesi 30.06.2016 tarihine kadar olan borçlar yapılandırılabilir. Bununla ilgili müracaat süresi 31.10.2016 tarihi son tarihtir.
3- E-tebligat uygulamaları giderek yaygınlaşıyor:
Vergi idaresinin tebligat ile ilgili konularda eli giderek güçleşiyor. Başka bir ifade ile bundan sonra her türlü tebligatlar gerçek ve tüzel kişilere (ödeme emri, ihbarname dahil) e-tebligat yoluyla elektronik ortamda yapılmaktadır. Bu şu demektir; bundan sonra vergi dairesi açısından tebligat ile ilgili önemli bir sıkıntı kalmamıştır.
E-şifre almamış gerçek ve tüzel kişilere vergi daireleri mükelleflerin gıyabında e-tebligat hesabı açarak, mükelleflerin bilgisi dışında bu adrese e-tebligat yapar hale gelmiştir. Bu konu önemli problemlere ileride neden olabilir.
4- Vergi yargısında devam eden davasını geri çeken mükelleflerle ilgili avukatlık giderleri, ücreti vekalet, mahkeme harcı ve diğer yargılama masrafları konusunda yeni yasada bir açıklık ya da belirlilik bulunmamaktadır. 2 yıl önce yürürlüğe giren yasada ise davasını geri çeken mükelleflerle ilgili söz konusu masrafların ödenmeyeceği yönünde hükümler mevcut idi. Ancak, bu defa yürürlüğe girecek olan 6736 sayılı yasada davasını geri çeken mükelleflerle ilgili herhangi bir açık hüküm konulmamıştır.