Başlıktaki yazıya bakmayın. Basında en son Ali Babacan'ın DEVA partisinin adını duyduk. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Web sayfasında bu partinin 87. Parti olduğu görülüyor. Meğer bundan sonra 5 parti daha kurulmuş. Merak edenler için bu partiler şunlar: Toplumsal Özgürlük Partisi(TÖP), Yeniden Birlik Partisi(YBP), Umut Partisi(UMUT PARTİSİ), Yeni Yol Partisi(YYP) ve Değişim ve Demokrasi Partisi(DDP). Resmen kurulmuş 92 parti var. Yolda kaç parti daha var bilemem. Parti adı bulmakta zorlanılıyor galiba.

Birine hangi partiye oy verdin diye sorulduğunda, cevap çok kolay başka parti yok ki. Başka parti var diyebilmemiz için parti sayısı kaç olmalıdır?

Partilerin mali denetimi:

Siyasi partilerin mali denetimi Anayasa Mahkemesince yapılıyor. 25 siyasi partinin kesin hesaplarının denetimi yapıldı ve Mahkemenin 32 kararı 29.6.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Denetim, 2014 -2018 mali yılı kesin hesaplarının incelenmesini içeriyor. Partilerden 3'nün hesabı Siyasi Partiler Kanunu uyarınca kabul edilemez bulunuyor. Bunlar da Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (2018 yılı kesin hesabı), Güçlenen Türkiye Partisi (2016 yılı kesin hesabı) ve Genç Anadolu Partisi(2015 yılı kesin hesabı). Genç Anadolu Partisinin kanuna uygun olmayan gelir ve gider olmak üzere toplam 348.293,56 TL karşılığı Parti mal varlığının Siyasi Partiler Kanununun 75. Ve 76. maddeleri uyarınca Hazineye irad kaydedilmesine, Partinin 2015 kesin hesabının irad kaydedilenler dışında kalan bölümünün kanuna uygun olduğuna karar veriliyor.

Halkların Demokratik Partisinin 2015 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda; 29.403,65 TL karşılığı Parti mal varlığının Hazineye irad kaydedilmesine, Türk uyrukluğunda olmayan bir kişi tarafından yapılan bağışı kabul eden Parti sorumluları hakkında gerekli işlemler yapılmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar veriliyor.

Siyasi Partiler Kanununa göre partilerle ilgili yasaklar:

- Demokratik devlet düzeninin korunması ile ilgili yasaklar. Türk Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, diline, bayrağına, milli marşına ve başkentine dair hükümlerini değiştirmek.

Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, dil, ırk, renk, din ve mezhep ayrımı yaratmak veya sair herhangi bir yoldan bu kavram ve görüşlere dayanan bir devlet düzeni kurmak.

- Bağımsızlığın korunması. Yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, Türk uyruğunda olmayan gerçek ve tüzel kişilerden herhangi bir suretle, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yardım kabul edemezler.

- Devletin tekliği ilkesini değiştirmek amacını güdemezler ve bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar.

- Ülke üzerinde milli veya dini kültür veya mezhep veya ırk veya dil farklılığına dayanan azınlıklar bulunduğunu ileri süremezler.

- Bölünmez bir bütün olan ülkede, bölgecilik veya ırkçılık amacını güdemezler ve bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar.

- Vatandaşların kanun önünde eşit olduğu prensibine aykırı amaç güdemez ve faaliyette bulunamazlar.

- Anayasada sayılan 8 adet devrim kanununa aykırı amaç güdemez ve faaliyette bulunamazlar.

- Atatürk'ün şahsiyet ve faaliyetlerini veya hatırasını kötülemek veya küçük düşürmek amacını güdemez ve buna yol açabilecek davranış ve faaliyetlerde bulunamazlar.

- Cumhuriyetin laiklik niteliğinin değiştirilmesi ve halifeliğin yeniden kurulması amacını güdemez ve bu amaca yönelik faaliyette bulunmazlar.

- Siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla dini veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun propaganda yapamaz, istismar edemez veya kötüye kullanamazlar.

- Herhangi bir şekilde dini tören ve ayin tertipleyemez veya parti sıfatıyla bu gibi tören ve ayinlere katılamazlar. Dini bayramları, ayinleri ve cenaze törenlerini parti gösterilerine ve propagandalarına vesile yapamazlar. Devlet protokolünce düzenlenen cenaze törenleri ile partisinden bir üyenin ölümü halinde veya parti nezaketinin gereği olarak bir diğer parti üyesinin veya bağımsız kişinin cenaze töreninde partinin temsili ve parti adına çelenk gönderilmesi ile anma törenleri, bayramlaşmalar, siyasi propagandaya dönüştürülmemek şartıyla mümkündür.

Bu yasaklara aykırılık halinde siyasi partilerin kapatılması için dava açılabiliyor. Davanın açılması; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı re'sen, Cumhurbaşkanının kararı ve Adalet Bakanının istemi veya bir siyasi partinin istemi üzerine olur. 92 partiden herhangi biri değil tabi. TBMM'de grubu bulunması gerekir.

Şahsen partilerin kapatılmasından yana değilim. Kapatırsanız, başka adla başka bir parti kurulur.

Diğer taraftan yasaklar ortada. Ya kuralları değiştireceksiniz. Ya da uygulayacaksınız. Kurallar kağıt üstünde kalsın diye yapılmıyor. Öyle biliyorum. Meğer yanlış biliyor muşum.