Okul yüzü görmemiş eskilerin, büyüklerimizin evlerde, köylerde kendi yöntemleriyle uyguladığı tedavilerden tıp doktorlarının sorunlarına düşündüren, çarpıcı bir bakış açısıyla Ercan Kesal'ın kaleme aldığı Hekimlik Sanatları 16 Haziran'da İletişim Yayınlarından okuyucusuyla buluşuyor.

Kesal'ın dünyaya geldiği Avonos'ta köyün şifaacı kadınlarından aldığı ilhamdan, tıp fakültesi öğrenciliğine, 1980 İhtilali sonrası Kırıkkale'nin Keskin ilçesi devlet hastanesindeki doktorluk yıllarından İstanbul'a uzanan anılarını, gözlemlerini yazıya döktüğü eser tıbba, hekimliğe, ilaçlara, sağlık sistemine dair bildiklerimiz üzerine sorgulamamızı, farklı bir pencereden bakmamızı sağlayacak gibi görünüyor.

Biz onu oyuncu olarak tanıdık, sevdik. Ancak tiyatro ve oyunculuk eğitimi bulunmayan Kesal rolleri bu kadar gerçekçi oynamasını iyi bir gözlemci olmasına bağlıyor ve taşrada geçen doktorluk yıllarının hayatına çok şey kattığını söylüyor. Öyle ki Nuri Bilge Ceylan'ın 64. Cannes Film Festivali Büyük Ödül'lü Bir Zamanlar Anadolu'da filmi de filmde köy muhtarı olarak izlediğimiz Ercan Kesal'ın Keskin Devlet Hastanesi'nde doktorluk yaptığı yıllarda yaşadığı bir hikayenin sinemaya aktarılmış hali. İçimizden birinin, bir köy çocuğunun gözünden eski usul tedavileri, taşrada görev yapmış bir doktorun gözünden hekimliğin güzelliklerini, zorluklarını, toplumsal sorumluluklarını yaşanmışlıklarından okumak, Hekimlik Sanatları okuru için sürükleyici bir yolculuk olacak.