Motosiklet sektöründe lastik konusu yıllardır tartışılmakta. Bir sevda ki almış yürümüş lastiği kalın takmak. Kimisi görünüşü için, kimisi yol tutuşu için. Bir çok farklı sebepten lastik ebatlarının farklı takıldığına şahit olmuşuzdur. Peki bu gerçekten de bizim faydamıza olan bir durum mu?

Motosikletler, birçok farklı testten geçerek ve hesaplamalar yapılarak üretim süreçlerine başlanıyor. Bu hesaplamalara ve testlere lastik ebatları da dahil. Bu süreçte motosikletin ağırlığı, beygiri ve torku, şase ve amortisör geometrisi, amortisör sertlikleri ve tipleri, motosikletin ne amaçla kullanılacağı gibi birçok değişken hesaba katılarak bir sonuç çıkıyor. Bu sonuca göre de lastik ebatları seçiliyor. Fakat bazı 'ustalar' var ki, mühendislerin aylarca hatta belki yıllarca yaptıkları bu hesapları tek bir cümleyle çöpe atabiliyor 'kalın lastik tak'. Düşünsenize yıllarca okul okumuşsunuz, yıllarca sınavlara girip çıkmışsınız, yoğun emeklerinizle bir yerlere gelmiş, aylarca hesap yapıp bir sonuca varmışsınız ve bir usta bütün o emeğinizin sonucuna bakarak 'göz kararı' o lastik ona ince diyor... fakat o ustanın da hesaplamadığı bir durum var. O da jant. Fabrika motosikletlere belirlenen ölçüdeki lastiklere uygun jantlar takar. Yani bu jantların belirli çapları ve taban genişlikleri var. Bu ebatlara uygun lastik takılmadığında ise beklenmeyen durumlarla karşılaşabiliriz.

Motosikletinize kalın lastik takmanız durumunda iki farklı durumla karşılaşabilirsiniz. Lastiğiniz ya tabandan ya da yanaktan esneyecektir. İlk durumda daha 'sivri bir lastiğe sahip olacaksınız. Daha sivri bir lastik pek de isteyeceğiniz bir durum olmaz. Motosikletiniz adeta bir ip cambazı gibi olacaktır. Gidondan aldığı tepkilere çok ani ve sert tepkiler verir. Kontra verdiğinizde bir anda yatışa başlar. Kısacası dengesiz bir motosiklete sahip olursunuz. Bunun yanı sıra tekerlek çapınız artacağı için son hızınız da düşecektir. İkinci durumda ise lastiğiniz yanaklardan esneyecek ve tabanı daha da düzleşecek. Bu durumda bir çok insanın düşündüğü 'daha iyi yol tutuşuna' sahip olduğunuzu sanacaksınız. Fakat gerçekten de öyle mi? Düzleşen bir lastik motosiklet dik konumdayken daha fazla sürtünme alanı anlamına gelebilir. Düşünmeniz gereken bir konu daha var ki o da viraj. Düz bir lastik virajda en son isteyeceğiniz şey. Motosikletiniz bu tarz bir lastikle virajdaki yol tutuşunu büyük ölçüde kaybedecektir. Ve düzleşen bu lastik motosikletinizin çekişini düşürecek doğal olarak performans kaybı yaşayacaksınız.

Lastik ebadını değiştirmeyi kısaca bu şekilde özetlemek istedim. Şimdi sizler söyleyin bu bir avantaj mı dezavantaj mı? Bu ihtiyaç neden doğuyor? İnsanlarımızın motosikletlerini değiştirememesi ve o motorla daha çok şey yapmak istemeleri buna büyük etken. Fakat kaş yaparken göz çıkartmak bizim bir huyumuzdur ve böyle durumlarda da aynen gerçekleşir. Siz, siz olun fabrika verilerine sadık kalın. Kaliteli ve yumuşak hamurlu lastikler kullanın, emin olun ki lastiği kalınlaştırmanıza oranla daha çok performans elde edersiniz. Güzel lastikler seçelim, doğru basınçta hava basalım ve bol bol sürelim. Tekrar görüşünceye dek, hayatta kalın.