Atatürk, büyük Türk ulusunun öz be öz çocuğudur. Annesi Zübeyde Hanım, Konya Yörüklerindendir, din kültürü yüksek bir kadındır; babası Sofuzade Feyzullah Efendi'dir.

Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi Aydın Söke Türkmenlerindendir. Atatürk'ün dedesi Kırmızı Hafız Efendi'dir.

Zaman zaman kimileri, Atatürk'ü küçültmek, halkın gözünden düşürmek için hakarete varan söylemlerde bulunmaktadırlar. Bu çatlak sesler, küçük beyinler, Atatürk'ün büyüklüğünü anlama yeteneğine sahip değillerdir.

Belki doğruları öğrenirler diye Atatürk'ün büyüklüğünü ortaya koyan birkaç nitelikten söz edeceğim.

Atatürk, dünyaya geliş nedeninin farkında olan ender kişilerden biridir. O, annesine 'Ben asker olarak doğdum, asker olarak öleceğim' diyerek dünyaya geliş nedeninin farkında olduğunu belirtmiştir. Ve kendisini buna göre yetiştirmiştir.

'Atatürk kimdir' sorusuna en güzel yanıtı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNECO'nun 20. Genel Kurulunda benimsediği bildiri ile ABD'li Psikiyatr Prof. Arnold Ludwig'in araştırması vermektedir. Bunlara göre Atatürk:

- Atatürk, UNESCO'nun üzerinde çalıştığı tüm alanlarda olağanüstü bir devrimcidir.

- Sömürgeciliğe ve yayılmacılığa karşı açılan savaşın ilk lideridir.

- Dünya ulusları arasında karşılıklı anlayışın, sürekli barışın öncülüğünü yapmış; tüm yaşamı boyunca insanlararasında hiçbir ayrım gözetmeyen bir uyum ve işbirliği çağının doğacağına inanmış ve bu konuda her tür girişimde bulunmuş bir LİDERDİR.

- Eylemini, her zaman barış, uluslararası ahlak ve insan haklarına saygı yönünde gerçekleştirmek isteyen bir liderdir (Hanri Benazus, Niçin Atatürk, s.10).

ABD'li Psikiyatr Prof. Arnold Ludwig, 20. Yüzyılda ülke yöneten 2000 dolayında lideri 18 yıl boyunca araştırıp 377 belli başlı devlet adamı (lider) saptamıştır. Onlara 200 değişik değerlendirmeye göre 1'den 31'e kadar puan vermiştir. PGS (Political Greatness Scala) olarak tanımladığı bu sıralamada Rouzvelt ve Mao 30'ar puan almış. Nehru 25, Churchill 22, Golda Meir 12, Fidel Castro 23, Lenin 28, Khomeini 23, Kennedy 15 puan almıştır.

Bir lider 31 puanla Visionary sıfatıyla 20. Yüzyılın GELMİŞ GEÇMİŞ EN BÜYÜK DEVLET ADAMI(LİDERİ) ünvanına hakkıyla layık görülmüştür. O da MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TÜR. (Niçin Atatürk, s. 9).

'Atatürk kimdir' sorusuna başka yanıtlar da verelim:

Atatürk, 57 yıllık yaşamına; 11 savaş, 24 madalya, 7 nişan, 13 kitap sığdıran ve özgür, bağımsız bir ülke, milyonlarca özgür insan sağladı. Girdiği tüm savaşlarda hiç yenilmedi.

Unutulmamalıdır ki;

Atatürk, Müslüman Türk ulusunu, iki kere kurtaran tek liderdir: Birincisi Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı sırasında emperyalizmin pençesinden kurtarmıştır. İkincisi ise Kurtuluş Savaşı sonrasında çağdaşlaşma eylemleriyle karanlığın ve taassubun pençesinden kurtarmıştır (Sinan Meydan).

Pakistan'ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah'a; Hayatımda iki büyük Müslüman bilirim: Birisi İslam Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa'dır. Diğeri de İslam'ı hurafelerden temizleyen büyük lider Mustafa Kemal paşadır, dedirten lider Atatürk'tür.

Mahatma Gandi'ye; Mustafa Kemal, İngilizleri yeninceye kadar, Tanrı'yı da İngiliz sanırdım, dedirten büyük asker ve tek lider Atatürk'tür.

Küba Lideri Fidel Castro'ya; Tanrı'nın Türk ulusuna en büyük hediyesi Atatürk'tür, Atatürk'ten başka büyük devrimci tanımadım, dedirten lider Atatürk'tür.

Yaşamı Çin'de zorunlu ders olarak okutulan ve onun yaşamını okumadıysan, hiçbir şey bilmiyorsun demektir, dedirten lider de Atatürk'tür.

Dünyada bir çiçeğe adı verilen (Atatürk çiçeği) tek lider, Atatürk'tür.

Pek çok ülkenin meydanlarında heykeli ya da büstü bulunan; pek çok kentin caddelerine adı verilmiş olan tek lider yine Atatürk'tür.

Atatürk, dilbilimci, tarihçi, antropolog, sosyolog, asker ve başkomutan, devlet kurucu, devrimci, demokrasiye bağlı, demokrasinin kitabını yazan tek lider; 'biz meclis olmadan hiçbir şeyiz' diyerek meclise büyük önem veren demokrat, Kur'an'ın Türkçeye aktarılmasını sağlayarak halkın dinini temel kitaptan öğrenmesinin yolunu açan büyük Müslüman lider, Atatürk'tür.

'Atatürk kimdir' sorusuna Prof. Dr. İlknur Gürtürkün Kalıpçı'nın saptamalarından da birkaç yanıt:

21. Yüzyıla geçebilen tek lider, öldükten sonra da canlı kalan lider. En büyük düşmanında bile saygı uyandıran; ABD'li McArtur'a, şu anda Atatürk'ün yanında olmak isterdim, dedirten lider Atatürk'tür.

Norveç'te 'Atatürk gibi düşün' atasözünün oluşmasını sağlayan lider Atatürk'tür.

Çelimsiz iğde ağacının sökülmesine çok üzülen, Yalova'da çınarı kurtarmak için köşkü yürüten çevreci lider Atatürk'tür.

Atatürk, Türk Ulusu için muazzam bir ulusal güçtür. Varlığımızın en büyük manevi desteğidir (Rauf Orbay).

Atatürk, Türklüğün şuurudur ( Hasan Âli Yücel).

Atatürk, tarih değildir, geçmiş değildir; gelecektir, umuttur, muştudur (Sami N. Özerdim).

Türkiye Cumhuriyeti'nin yalnız geçmişi değil, geleceği de Atatürk'e bağlıdır (Prof. Dr. Yüksel Ülken).

Unutma Ey Türkiye! Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geri kalan her şeyi Atatürk'e…(Daniel Dumoulin).

Türkiye'yi ve Türk ulusunu yok olmaktan kurtaran, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, aramızdan ayrılışının 81. Yılında saygı ile minnetle anıyoruz. Ruhu şad, mekanı Cennet olsun.