Pandeminin etkisinin arttığı ilkbahar aylarında genel sav, yazın gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte virüsün etkisini kaybedeceği yönündeydi.
29 Eylül 2020 itibariyla Türkiye'de 114 bin 940 Kovid-19 testi yapıldı, 1427 kişiye hastalık tanısı konuldu.Aynı gün içerisinde 65 kişi hayatını kaybetti.
Eylül ayının istatistikleri incelendiğinde durum pek iç açıcı görünmüyor. 1 Haziran itibariyla başlayan ''yeni normal'' süreç bazı kesimler tarafından ''erken normalleşme'' olarak görülse de çoğunluk tarafından özellikle ekonomik kaygılar nedeniyle elzem görünüyordu.
Birkaç ay önce, ''Mahalleden tanıdığım teyzenin kardeşinin kızı Korona olmuş'' gibi cümleler duyarken artık, ''Ablam Korona'ya yakalandı'' gibi çemberin çok daha daraldığını gösteren cümleler hayatlarımıza girdi.
Tüm bunların yanında şimdi daha başka endişeler türedi: Mevsimsel influenza yani grip gibi
Aslına bakacak olursanız Kovid-19 gerekli sağlık hizmetleri alındığında çok da endişe etmeniz gereken bir virüs değil. Ancak en büyük problem ve endişe sağlık hizmetlerinin aksaması hatta yer yer durma noktasına gelmesi halinde yaşanacak kaos ve can kayıpları.
Ağır bir mevsimsel grip salgınının toplumun çeşitli bölgelerine yayılması halinde, karmaşa ve kaos ortamı sağlık sistemini derinden etkileyecektir.
Bunun yanında incelenmesi gereken bazı sosyolojik problemler de var.
Örneğin, Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, 2019 yılında 1042, bu yıl da eylül ayı itibariyla 702 genç hekimin yurt dışında çalışabilmek için TTB'den belge istediğini açıkladı. Yılmaz, ''Yaklaşık dört tıp fakültesi mezununu birden hiç kaygılanmadan kuşkuya kapılmadan sıradan bir olaymış gibi yurt dışına gönderiyoruz' dedi.
Son zamanlarda biraz daha ayyuka çıkan ve toplumsal olarak gündem olan sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının bu gerçekliğe etkisi ne kadardır, bilinmez. Ancak tek nedenin bu olmadığı aşikar.
Dünya Sağlık Örgütü, eylülün ikinci haftasını salgının başlamasından bu yana en fazla kayıtlı vakanın tespit edildiği hafta olarak açıkladı.
Bunun ardından İngiltere, İspanya, Avusturya ve Çekya gibi ülkeler tekrar tedbirleri yoğunlaştırmaya başladı. Endonezya hükümeti ise, maske takmayanlara Kovid-19 yüzünden hayatını kaybeden insanların mezarlarını kazma cezası veriyor.
Kış ve Kovid-19
Kışın gelmesi dünya genelinde işlerin biraz daha zorlaşacağı anlamına geliyor. Mevsimsel grip ile Kovid-19'un belirtileri neredeyse aynı olduğu için tanı koymak oldukça güçleşecek. Üstelik, ikinci dalganın daha zor atlatılacağı, sağlıklı ve genç bireylerin bile hastalığı ilk dalgadan daha zor geçireceği belirtiliyor.
Eylül başında Amerika'daki bir hastanın hastalığa iki kez yakalanması ve iki hastalığın da genetik olarak birbirinden farklı olması endişeye neden oldu. Eğer bu genetik değişiklik sık yaşanırsa üretilecek aşının işlevselliği tartışmalara neden olacak.