İster soğuk kış günlerinde olsun isterse ufak bir gribal enfeksiyonda aklımıza gelen ilk içeceklerden biri ıhlamurdur. Kendine has kokusu ve tadı ile ıhlamur bir antioksidan kaynağıdır.

Ihlamur ılıman iklimde yetişen bir ağaçtır. Bu ağacın kurutulmuş yaprak ve çiçeklerinden ise hepimizin bildiği çay hazırlanır. Bu çay sıcak veya soğuk tüketilebilir.

Tarihsel olarak baktığımızda tıbbi amaçlarla kullanımını çok yaygındır. Kralların Nektarı olarak bilinen bu bitki, Orta Çağ Avrupa'sında ve Kızılderililer tarafından kullanılmıştır. Sakinleştirici etkisi nedeniyle 2. Dünya Savaşı'nda askerler arasında da kullanılmıştır.

Bu mucizevi bitkide A, B6,C ve P vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca manganez ve kalsiyum benzeri minerallerde yer alır.

Ihlamurun bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunur. Soğuk algınlığı dışında migren, uykusuzluk, aşırı kanama, idrar kaçırma, romatizma, öksürük ve bronşit içinde kullanılır.

Ihlamuru demlemek son derece basit bir işlemdir. Kaynar suya atılan bir tutam ıhlamur 5- 10 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlendikten sonra tüketilebilir. Yaprak ve çiçeklerin ateşte kaynatılmaması gerekir.

Yapılan bilimsel araştırmalar ıhlamurun anksiyeteyi azalttığını göstermiştir. Ayrıca kronik hazımsızlık durumunda sindirim sistemini rahatlatıcı faydası da bulunmaktadır. Mide kramplarını azaltıcı etkisi de bulunmaktadır.

Ihlamurun idrar söktürücü özelliği kan basıncının düşmesini sağlar. Ihlamur çayı ateşin düşmesine yardımcı olur. Ihlamur, ateşli soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde çocuklar için de kullanılabilir.

Ihlamur çayı solunum yollarındaki iltihaplanmayı azalttığı gibi, kan damarlarındaki iltihabı da gidermeye yardımcı olur.

Ihlamurda bulunan çok sayıda bileşiğin bir diğer yararı da vücudun toksinleri, tuzu, suyu ve bazı durumlarda yağ hücrelerini ortadan kaldırmasını sağlayan terlemeyi oluşturmasıdır.

Ancak her bitkisel çayda olduğu gibi ıhlamurun da yan etkileri mevcuttur. Genel olarak güvenli olmasına rağmen düşük tansiyona sahip olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Nadir de olsa ıhlamur tüketimi kurdeşen ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Ihlamur kan dolaşımındaki lityum seviyelerini artırabilir, lityum ilacı kullanan kişiler bu konuda hekime danışmalıdırlar.

Ihlamur çayının vücudu rahatlatıcı özelliği nedeniyle yatmadan 1 saat önce tüketmek uykuya dalmayı kolaylaştırır. Aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilmektedir.