0

KDV Kanunu’nun uygulaması bakımından, indirimi mümkün bulunma­yan vergiler Kanunun 30. maddesinde belirlenmiştir.

Gelir ve kurumlar vergisi matrahının tesbitide işin mahiyetine göre gi­der olarak indirilebilecek yada maliyet unsuru olarak kabul edilecek KDV’ne tabi işlemler kısaca aşağıdaki gibi açıklanmaya çalışılmıştır.

1- Vergiye Tabi Olmayan veya Vergiden İstisna Edil­miş Bulunan Mallara İlişkin KDV

Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan KDV, duruma göre gider olarak yazılacak veya maliyet içinde bırakılacaktır.

2- İşletmeye Ait Binek Otomobillerinin Alış Vesikala­rında Gösterilen KDV

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gös­teri­len katma değer vergisi, işletmenin vergiye tabi işlemleri üzerinden he­sap­lanan KDV’den indirilemeyecektir. Dolayısıyla ödenen KDV bir mali­yet unsuru kabul edilerek aktifleştirilecektir.

3- Zayi Olan Malların Alış Vesikalarında Gösterilen KDV

Zayi olan malların alış vesikalarında gösterilen KDV de, indirilemeye­cek giderler arasında sayılmıştır.

KDV sisteminde alış vesikalarında gösterilen verginin indirilmesi, bu malların satışında mala eklenen değerin yani yaratılan katma değerin vergi­lendirileceği düşüncesine dayanır. Ancak, zayi olan mallar için satış ve dolayısıyla yaratılan bir değer olmayacağından, bu mallara ilişkin alış ve­si­kalarında gösterilen verginin indirilmesi, zayi olan mallar üzerindeki vergi yükünü tamamen ortadan kaldıracaktır. Dolayısıyla, zayi olan mal­ların (doğal afetler sonucu zayi olanlar hariç) alış vesikalarında gösterilen KDV mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilemeyecektir.

4- Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına Göre İndi­rimi Kabul Edilmeyen Giderlere Ait KDV

Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tesbitinde indi­rimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV’de, indirilemeye­cek KDV olarak kabul edilmiştir.

Buna göre, GVK’nun 41. ve KVK’nun 15. maddesinde yer alan ve indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla, bu giderlere konu malların bünyesinde bulunan, başka bir ifade ile bu malların alışı sırasında ödenen veya imalinde kullanılan hammadde veya yardımcı maddelerin edinilmesi sırasında ödenen KDV işletmenin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesa­bedilen vergiden mahsup edilemeyecektir. İndirilemeyen bu vergiler, “Kanunen kabul edilmeyen giderler hesabı”na alınacaktır.

5- Tahsil Edilemeyen KDV’nin Gider Yazılamayacağı

KDV Kanunu’nun 10. maddesine göre vergiyi doğuran olay, malın teslimi ve hizmetin ifası ile meydana gelmekte olup, KDV’nin bu tarh itibariyle hesaplanması ve bu aya ait KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekir. Beyan için, KDV’nin alıcıdan tahsil edilmesi şart değildir. Vergi alıcıdan tahsil edilmese dahi, mükellef satıcı tarafından beyan edilecektir. Hesaplanan KDV’nin Gelir veya Kurumlar Vergisi uygulamasında gider olarak yazılması ise Kanunun 58. maddesine göre mümkün değildir.

Buna göre alıcıdan tahsil edilemeyen KDV’nin gider yazılması Kanun’un 58. maddesi gereği mümkün değildir.