Robot süpürgeler, akıllı telefonlar, kendi kendine park eden araçlar, sesli yanıt sistemleri gibi yapay zeka nimetleri hayatımıza girdiğinde itiraf edin hepimiz etkilendik. Hoşumuza gitti. Bu günleri de gördük çok şükür dedik. Ancak gün geçtikçe bakıyoruz ki yapay zekanın pek de hayırlı olmayan durumları varmış. Korku filmlerini aratmayan senaryolar her ortamda konuşulmaya başlanmış. Silikon vadisi bile yapay zekanın hızlı gelişimi karşısında ikiye bölünmüş durumda. Örneğin bir Dünya Savaşı patlak verse yapay zeka insanlığın tarafında olup onları korur mu yoksa tümünü yok etmeyi mi seçer?
Elon Musk, Steve Wozniak (kendisi Apple'ın kurucularından olur) ve merhum Hawking, yapay zekayı insanlık için büyük bir risk olarak görüyorlar. Onlara göre yapay zekanın kontrolsüz ilerlemesi insanlık üzerinde yıkıcı bir etkiye neden olacak. Bir süre sonra yapay zekanın kendi bilincini kazanması bağımsız düşünmesine yol açabilecek. Bağımsız düşünen bir yapının da insana ihtiyacı kalmayacak. Ve eğer insan zekası ilerleme kaydedemezse yapay zeka karşısında şempazeden farkı kalmayacak.
Yapay zekayı bize öcü olarak tanıtan bu gruba zıt görüşler savunan kişilerde var elbette. Mesela Bill Gates ve Sundar Pichai ( Google Ceo'su) gibi. Bu kişiler yapay zekayı çağımızın en önemli buluşu olarak değerlendiriyor ve hastalıklara, çevre felaketlerine çare bulabileceğini, üretimi arttırabileceğini savunuyorlar.
Tabi yapay zekanın bizi ürkütmesini tetikleyen bir diğer etkende Matrix ve Terminatör benzeri filmler. Bu filmlerin konusu insanın köleleştirilerek yapay zekanın her şeyi ele geçirmesine dayanıyor. Tabi bu düşünce Silikon Vadisi'ndeki kişilerin düşünceleriyle de benzeşiyor. Yapay zekanın insan zekasını 2045 yılına kadar aşacağını düşünüyorlar. Böylece kendini kopyalayarak insanların kontrolünden çıkabilecek. Facebook 2017 yılında iki yapay zekanın kendi aralarında kendi geliştirdikleri bir dille sohbet ettiklerini fark etmiş ve başlattığı deneyi sonlandırmıştı.
Bilim adamları yapay zekanın risklerinin yönetilebilir olması gerektiği konusunda hem fikirler. Ancak bilim adamları bunun yapılabilmesi için tüm yapay zeka çalışmalarının 6 ay süreyle durdurulmasını ve denetlenmesini talep ediyorlar. Bu ne yazık ki gerçekleşebilecek bir istek olarak görülmüyor.