Kemik sağlığımızı korumak için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu en önemli vitamin D vitaminidir. Kemiklerimizin yapıtaşını oluşturan kalsiyumun sentezi; D vitaminin vücudumuzda emilimi sonucu oluşmaktadır.
Güneşten aldığımız ışınlar vücudumuz tarafından kalsiferol formuna dönüştürülerek D vitamini üretimi sağlanır. D vitamini oluşumu kişinin cilt pigmnetasyonuna, ne kadar güneş altında kaldığına, kişinin yaşadığı yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Kişinin güneş kremi kullanması da bu vitaminin oluşumuna etki edebilir.
Vücudumuzun D vitamine olan ihtiyacı yaşa bağlı olarak değişiklik gösterir. Yaş ilerledikçe alınması gereken D vitamini miktarı da artar. D vitamini ihtiyacı sadece vücudumuz tarafından sentezlenerek alınmayabilir. Vitamin takviyesi ya da diyet yoluyla da vücudun ihtiyacı duyulan D vitamini tamamlanabilmektedir.
D vitamini eksik olan her bireyde yan etki görülmeyebilir. Eksiklik durumunda görülen temel belirtiler yorgunluk ve vücut ağrısıdır. Eksikliğin çok büyük miktarda olması durumunda yürümede zorluk, kemik ağrısı gibi durumlar yaşanabilir. Enfeksiyonlar artış gösterir. Saç dökülmesi, baş ağrısı, uykusuzluk gibi sorunlarda görülebilir.
Uzun süreli D vitamini eksikliğinin en büyük yan etkisi kemik erimesidir. Çocuklarda tedavi edilmediği durumlarda ise raşitizm görülmektedir. Ayrıca büyümede gerilik, bacaklarda eğrilik, göğüs kafesinde deformasyon gibi kalıcı bozulmalar görülebilir.
D vitamini eksikliğinin ortaya çıkmasındaki en büyük neden yeterli miktarda güneş ışığı alınmamasıdır. Obezite, gebelik gibi durumlar da D vitamini eksikliği oluşturabilir.
Özellikle koyu ten rengine sahip bireyler, kapalı yerde uzun süre çalışmak durumunda olanlar, sürekli cildini kapalı tutanlar D vitamini eksikliği konusunda dikkat etmelidirler.
Ayrıca anne sütü ile beslenen bebeklerin de D vitamini takviyesi alması gerekir.
D vitamini eksikliğinin tedavisi enjeksiyon veya ağız yoluyla vitamin takviyesi alınmasıdır. D vitamini takviyelerinin yağ içeren bir yemekle alınması gerekir.
D vitamini kaynakları yağlı balıklar, balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı gibi besinlerdir.
Sağlığımıza büyük katkısı olan D vitamini seviyesini korumak için güneşte zaman geçirmek, D vitamini tarafından zengin besinler tüketmek gerekir. D vitamini takviyesi ise mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.