0

6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile, inceleme ve tarhiyat safhasındaki alacaklarda başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemleri devam edecektir. 19.08.2016 tarihinden önce vergi incelemesi başlamış, bu tarih itibariyle sonuçlanmamış bütün vergi, ceza ve gecikme faizleri yeniden yapılandırma kapsamındadır. Vergi incelemesi 6736 sayılı kanunun yayımından sonra tamamlanacağı için ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içinde başvurulması halinde 6736 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılmadan yararlanılabilecektir. Matrah artırımdan bulunan mükellefler hakkında ise incelemeler 6736 sayılı kanunun yayım tarihini izleyen ayın başından itibaren 1 ay içerisinde tamamlanacaktır. (30.09.2016 tarihinde kadar)Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra;

- Takdir ve tarh edilen vergi aslının %50'si

- Vergi aslına bağlı olmayan cezalarda cezanın %25 i

- Gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE tutarı(vade tarihinden 19.08.2016 tarihine kadar ki dönem için)

- Kanunun yayımlandığı tarihten sonrası için gecikme faizi

Ödenecektir.[1]

Bu durumda usulsüzlük, özel usulsüzlük ve iştirak cezalarının %75 'i, vergi ziyaı cezaları(cezanın 1 kat, 1,5 kat, 3 kat olması durumu değiştirmez) ve gecikme faizi silinecektir.

Yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyenler ödemelerini ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlayarak peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapacaktır.

Yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükellefler için bazı özellikli durumları belirtmekte fayda vardır. Bunlar kısaca;

- Vergi incelemesi 19.08.2016 tarihinden önce tamamlandığı halde, bu tarihte ya da bu tarihten sonra vergi dairesi kayıtlarına intikal eden takdir komisyonu kararları ve vergi inceleme raporları üzerine gerekli tarh ve tebliğ işlemleri yapılacaktır. Bu tarh ve tebliğ işlemlerine karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde başvuruda bulunması ve ödemelerin yapılması durumda af kapsamında yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanılabilir.

- Mükellefler, adlarına yapılan tüm tarhiyatlar için yararlanabilecekleri gibi sadece talep edecekleri tür ve dönemler için de yararlanabileceklerdir. 2013, 2014, 2015 yılları cezalı KDV tarhiyatlarına maruz kalan bir mükellef, sadece 2015 yılı için veya sadece Ocak 2015 dönemi için bu aftan yararlanıp diğer dönemler için dava hakkını kullanabilir. 2015 yılı için cezalı kurumlar vergisi, KDV, geçici vergi, gelir stopaj vergisi tarhiyatına maruz kalan bir mükellef sadece geçici vergi ve cezası için kanundan yararlanıp, diğerlerini davaya taşıyabilir.

- Önce kanundan yararlanmak üzere başvurup sonra uzlaşma/dava dilekçesi vermesi halinde uzlaşma/dava dilekçesi işleme konulmaz. Önce uzlaşma/dava dilekçesi vermesi halinde, yasal başvuru süresi geçmemek kaydıyla kanundan yararlanmak üzere başvurabilir. Bu durumda, kanundan yararlanır, uzlaşma/dava dilekçesi işlemden kaldırılır.

- Matrah ve vergi artırımında bulunan mükellefler hakkında, artırımda bulunulan yıllar ve vergi türleri ile ilgili olarak 19.08.2016 tarihinden önce başlanılmış vergi incelemeleri ve takdir işlemlerinin 30.09.2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar tamamlanamaması halinde mükelleflerin, başvuru süresinin (31.10.2016) sonuna kadar matrah ve vergi artırımında bulunmuş olmaları şartıyla, 30.09.2016 tarihinden sonra vergi dairesi kayıtlarına intikal eden raporlar ve kararlar üzerine tarhiyat yapılmayacağından, vergi incelemesi ve takdir işlemlerine devam edilmeyecektir.

- 19.08.2016 tarihinden önce başlanılmış söz konusu vergi incelemeleri ile takdir işlemlerinin 30.09.2016 tarihine kadar sonuçlandırılması ve tarhiyata konu matrah farkı tespit edilmesi halinde; mükellef, inceleme raporları ile takdir komisyonu kararlarının vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihten önce matrah artırımında bulunmuş ise inceleme ve takdir sonucu bulunan matrah farkı ile mükelleflerin artırdıkları matrahlar birlikte değerlendirilecektir. Mükellefin ilgili yıllarda artırılan matrah tutarlarının, vergi incelemeleri veya takdir komisyonu kararlarına göre o yıl için belirlenen matrah farkından fazla veya bu tutar kadar olması durumunda mükellef hakkında ayrıca vergi incelemeleri ve takdir komisyonu kararlarına göre vergi tarhiyatı yapılmayacak ve ceza uygulanmayacaktır. Vergi incelemeleri ve takdir sonucu belirlenen tarhiyata konu matrah farkının, mükellefin ilgili yıl için artırdığı matrah tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutar kadar matrah farkı üzerinden mükellef hakkında gerekli vergi tarhiyatı yapılacak ve ceza uygulanacaktır.


[1] Rıza Bilgiç, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun' , http://archive.ismmmo.org.tr/docs/seminernotlar/06092016/gib.pdf , Erişim tarihi:06.10.2016, s:34.